https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ohrozena-velryba-se-zamotala-do-siti-osvobodit-se-ji-podarilo-po-tydnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ohrožená velryba se zamotala do sítí. Osvobodit se ji podařilo po týdnu

21.1.2011 09:30 | TALLAHASSEE/HODONÍN (Ecomonitor)
Tým úspěšně odstranil přes 45 metrů sítě omotané kolem velrybí hlavy a ploutví a rozřezal sítě na zbytku těla. Foto v plném rozlišení
Tým úspěšně odstranil přes 45 metrů sítě omotané kolem velrybí hlavy a ploutví a rozřezal sítě na zbytku těla. Foto v plném rozlišení
Licence | Volné dílo (public domain)
O Vánocích se u břehů Floridy do rybářských sítí zamotala velryba černá. Po týdnu se týmu expertů podařilo odřezat sítě a lana, které měla velryba omotaná kolem hlavy a ploutví, píše server msnbc.com.
 

Velryby tráví letní období pobřeží u Nové Anglie a Kanady. Na zimu se pak přesouvají na jihovýchod, aby zde porodily. Každý rok se při této cestě jedna nebo dvě do rybářských sítí zamotají. Vody severovýchodní Floridy a Georgie jsou jedinými známými místy, kde velryby černé přivádějí na svět svá mláďata.

„Tým úspěšně odstranil přes 45 metrů sítě omotané kolem velrybí hlavy a ploutví a rozřezal sítě na zbytku těla,“ informoval ve svém prohlášení Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA). Jeden ze zaměstnanců, Jamison Smith, k tomu dodal: „Měli jsme o tu velrybu obavy. Obmotané sítě ji mohou ohrožovat na životě. Díky vynaloženému úsilí při vyprošťování věříme, že se velryba zbaví zbytků lana sama. Budeme ji dál sledovat, a pokud to bude nezbytné, znovu zasáhneme.“ Podle NOAA si velryba černá v podobných případech zasluhuje velkou pozornost. „Na světě je posledních 300–400 exemplářů tohoto druhu. Velryby černé jsou tím nejohroženějším druhem velryb na světě,“ říká Jamison Smith.

Krátké video ze záchranné akce ke stažení.

Podle článku „Whale tangled up in fishing ropes gets human help“ uveřejněného 31. prosince na serveru msnbc.msn.com.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist