https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ohrozene-pandy-lakaji-do-ccheng-tu-milovniky-autoportretu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ohrožené pandy lákají do Čcheng-tu milovníky autoportrétů

24.9.2016 15:11 | ČCHENG-TU (ČTK)
Pandy jsou národním symbolem, ale také velkým lákadlem pro turisty, říká průvodkyně Wej, která se v těchto dnech v provincii S'-čchuan stará o účastníky zdejšího veletrhu cestovního ruchu. Setkat se s pandami je ale možné i mimo areál stanice. "Když máte opravdu rádi pandy a chcete vědět, jak přesně žijí, můžete se na jeden den či týden stát dobrovolníkem."
Pandy jsou národním symbolem, ale také velkým lákadlem pro turisty, říká průvodkyně Wej, která se v těchto dnech v provincii S'-čchuan stará o účastníky zdejšího veletrhu cestovního ruchu. Setkat se s pandami je ale možné i mimo areál stanice. "Když máte opravdu rádi pandy a chcete vědět, jak přesně žijí, můžete se na jeden den či týden stát dobrovolníkem."
Na terase obtočené kolem výběhu se tísní davy turistů. Většina drží ve výšce očí mobilní telefon a snímá dvě pandy, jak dovádějí na prolézačce z dřevěných kůlů. Někteří lidé si v tlačenici pomáhají k lepším záběrům selfie tyčemi, které strkají daleko za zábradlí. Pak opouštějí pracně vydobytá místa a vydávají se hlouběji do areálu za dalšími zvířaty. V chovné stanici pand v Čcheng-tu na jihozápadě Číny si jich mohou vyfotit desítky.
 

Vidět mohou dospělé jedince i nedávno narozená mláďata, která před nimi ošetřovatelé za skleněnou vitrínou pokládají na rozprostřenou deku. Kromě klasických snímků jsou hitem autoportréty s pandami v pozadí, které Asiaté okamžitě sdílejí na sociálních sítích.

V některých částech areálu, jehož cesty lemují vzrostlé bambusy, ale mají zejména hlučnější turisté smůlu. Medvídek se před nimi ukryje, takže z něj v lepším případě zahlédnou jen zaoblený hřbet mizící v hustém porostu. V menších výbězích je možné zvířata bez problémů vyfotografovat - jak odpočívají se svěšenou hlavou nebo chroupají vsedě bambus, kterého denně spořádají desítky kilogramů.

Pandy jsou národním symbolem, ale také velkým lákadlem pro turisty, říká průvodkyně Wej, která se v těchto dnech v provincii S'-čchuan stará o účastníky zdejšího veletrhu cestovního ruchu. Setkat se s pandami je ale možné i mimo areál stanice. "Když máte opravdu rádi pandy a chcete vědět, jak přesně žijí, můžete se na jeden den či týden stát dobrovolníkem," upozornila Wej na možnost vyzkoušet si péči o ohrožená zvířata. Taková možnost se nabízí návštěvníkům "pandího" údolí, které leží nedaleko Čcheng-tu. Ne každému je to ale umožněno, zájemci musejí prokázat, že pro takovou práci mají vlohy.

To, jak je panda pro Číňany významná, je zřejmé na řadě míst jedenáctimilionového Čcheng-tu. Turisté se s jejími symboly setkají už na letišti. V okolí záchranné stanice jsou pak už pandy skutečně na každém rohu. Nejčastěji v podobě figurek a plyšových hraček nabízených ve stáncích či obchodě, nechybí ani panda ve tvaru čepice nebo tašky. Obrázky usměvavých medvídků v uniformách zdobí i vchod do policejní stanice.

"Panda je bezesporu symbolem Číny, tak to vnímají lidé ve světě, a je to symbol, který dal Číně S'-čchuan," řekl zpravodaji ČTK Gustav Bořík z Firo Tour, který se nynějšího veletrhu účastní. Podle něj na to provincie tak trochu doplácí, protože se zapomíná na další zajímavosti, které nabízí. Na využití pandy k propagaci ale Bořík na druhou stranu nevidí nic zvláštního. "Podívejte se na to, co dovedou Skandinávci se sobem a trolly a Francouzi s Eiffelovkou. Tyhle sklony mívají všichni," řekl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist