https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ohrozeni-nosorozci-se-maji-z-jar-presunout-do-bezpeci-australie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ohrožení nosorožci se mají z JAR přesunout do bezpečí Austrálie

18.5.2016 01:19 | JOHANNESBURG (ČTK)
Obavy o nosorožce jsou staršího data a myšlenka na jejich odvoz z JAR není první. Ochránci za minulý rok a půl z JAR vyvezli 100 jedinců do Botswany. Jsou umístěni v tamních rezervacích a soukromých parcích, do nichž se pytláci dostávají s většími obtížemi než v JAR
Obavy o nosorožce jsou staršího data a myšlenka na jejich odvoz z JAR není první. Ochránci za minulý rok a půl z JAR vyvezli 100 jedinců do Botswany. Jsou umístěni v tamních rezervacích a soukromých parcích, do nichž se pytláci dostávají s většími obtížemi než v JAR
Foto | Joonas Lyytinen, Käyttäjä Joonasl / Wikimedia Commons
Ve snaze chránit ohrožené nosorožce před pytláky se Jihoafrická republika rozhodla k nákladnému řešení. V příštích čtyřech letech chce odvézt 80 zvířat do Austrálie, která je sice vzdálená 11 000 kilometrů, ale zaručuje bezpečné prostředí. Uvedla to agentura AFP. Loni bylo v Africe kvůli rohům ubito 1338 nosorožců, což bylo nejvíce od roku 2008, kdy začala současná vlna pytláctví.
 

Řešení v podobě vývozu zvířat do Austrálie je myšlenka osmašedesátiletého Jihoafričana Raye Dearlovea, který žije v Austrálii. Do konce letošního roku chce dostat do své domoviny šest zvířat. "Je třeba zajistit, aby byla tato první fáze úspěšná. Je to komplikované a drahé," řekl.

Letecká přeprava jednoho zvířete přijde na 60 000 australských dolarů (milion Kč). Projekt počítá s penězi dárců a soukromých podniků. Pokud budou letošní pokusy o přesun více než tunu těžkých zvířat úspěšné, bude převoz v příštích letech urychlen.

Australské a jihoafrické úřady přesun zvířat podmínily přísnými požadavky. Nosorožci musejí projít dvojí karanténou - první ještě v JAR, a to dva měsíce před naložením do letadla, druhou v zoo v Sydney. Až potom budou přesunuti do přírodního parku. Dearlove z bezpečnostních důvodů nesdělil do jakého, je ale známo, že tam budou mít zvířata volný výběh.

Nosorožci jsou kriticky ohroženi. Pytláci je zabíjejí kvůli rohům, jejichž materiál se v Asii používá v tradiční medicíně.

Obavy o nosorožce jsou staršího data a myšlenka na jejich odvoz z JAR není první. Ochránci za minulý rok a půl z JAR vyvezli 100 jedinců do Botswany. Jsou umístěni v tamních rezervacích a soukromých parcích, do nichž se pytláci dostávají s většími obtížemi než v JAR. Ředitel jedné z místních nevládních organizací Les Carlisle řekl, že Botswana má velmi přísnou protipytláckou politiku.

"Ochránci pověření bojem s pytláky mají volnou ruku a pokud padnou na ozbrojené pytláky, mohou po nich střílet," řekl. V Botswaně umístili zvířatům do rohů navigační systém GPS, takže je jejich pohyb možné sledovat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist