https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/okoli-byci-skaly-se-na-cas-uzavre-kvuli-hnizdeni-dravcu-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Okolí Býčí skály se na čas uzavře kvůli hnízdění dravců

23.3.2017 10:00 | ADAMOV (ČTK)
Kvůli hnízdění dravců se letošní dny zpřístupnění jeskyně přesunou z května na druhou polovinu června až července. Omezí se také přístup do prostor před Býčí skálou.
Kvůli hnízdění dravců se letošní dny zpřístupnění jeskyně přesunou z května na druhou polovinu června až července. Omezí se také přístup do prostor před Býčí skálou.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Lukáš Malý / Wikimedia Commons
Okolí Býčí skály v Moravském krasu na Blanensku se na čas uzavře kvůli hnízdění kriticky ohrožených dravců. Tradiční zpřístupnění části jeskyně se přesune z května na červen. ČTK to včera řekl vedoucí Správy CHKO Moravský kras Leoš Štefka.
 

"Do Moravského krasu se vrátily nějaké druhy a my jim vytváříme prostor. Máme vážný důvod se domnívat, že právě na portálu Býčí skály a v blízkosti na dalších skalách se zahnízdil kriticky ohrožený druh dravce," uvedl Štefka. O jaký druh přesně jde, Štefka na žádost ornitologů neprozradil.

Loni v srpnu správa krasu informovala, že do Moravského krasu se po téměř padesáti letech vrátili sokoli, kteří úspěšně vyvedli mláďata. Lokalitu tehdy pro zajištění klidu na hnízdišti ochranáři utajili.

Kvůli hnízdění dravců se letošní dny zpřístupnění jeskyně přesunou z května na druhou polovinu června až července. "Omezíme také přístup do prostor před Býčí skálou. Přístup tam bude možný jen k základně, kterou tam mají jeskyňáři. Ti jsou už informovaní, ví, jak se v okolí mají chovat," uvedl Štefka. Dočasně zrušeno bude ohniště u Býčí skály, také turisticky značená cesta směrem na kostelík. Do okolí Býčí skály už ochranáři začali umísťovat informační tabulky, které omezení návštěvníkům vysvětlují. Omezení by měla trvat asi do poloviny června.

Býčí skála leží ve střední části Moravského krasu. Podle vědců sloužila její přední část v době železné jako rituální obětiště. Badatel Jindřich Wankel našel na tomto místě koncem 19. století ostatky 40 lidí a mnoho vzácných předmětů.

Za druhé světové války měli v jeskyni nacisté továrnu na výrobu leteckých motorů. Speleologové zpřístupňují malou část Býčí skály veřejnosti vždy jen o květnových víkendech, loni si jeskyni prohlédlo asi 3000 zájemců.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist