https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/olomouc-pristi-rok-nehodla-zvysit-poplatek-za-odpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Olomouc příští rok nehodlá zvýšit poplatek za odpad

1.11.2017 14:25 | OLOMOUC (ČTK)
Olomoucká radnice příští rok opět neplánuje zvýšení poplatku za svoz komunálního odpadu, který by měl zůstat na letošních 660 korunách za osobu.
Olomoucká radnice příští rok opět neplánuje zvýšení poplatku za svoz komunálního odpadu, který by měl zůstat na letošních 660 korunách za osobu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Olomoucká radnice příští rok opět neplánuje zvýšení poplatku za svoz komunálního odpadu, který by měl zůstat na letošních 660 korunách za osobu. Návrh vyhlášky, která stanoví výši poplatku na rok 2018, projedná nejbližší zastupitelstvo, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Martin Major (ODS). Poplatek za komunální odpad radnice naposledy zvýšila v roce 2013 po devíti letech. Dříve platili obyvatelé Olomouce 492 korun. Město systém sběru a svozu odpadu ročně dotuje zhruba pěti miliony korun.
 

"Ačkoli výběr poplatku za komunální odpad nepokrývá veškeré náklady a svoz stále částečně dotujeme, rozhodli jsme se znovu ponechat výši poplatku nezměněnou. Stejně jako letos, tak i v roce 2018 lidé zaplatí 660 korun, tedy částku, na kterou byli zvyklí," uvedl Major.

Poplatek za komunální odpad nestačí na financování sběru a svozu netříděného komunálního odpadu v Olomouci. "Celkové náklady města na svoz netříděného odpadu dosáhly v roce 2016 téměř 60 milionů korun, výběr poplatku k 16. říjnu však činil zhruba 54,5 milionu," uvedl Major.

Celkové náklady rozpočítané na počet poplatníků v Olomouci za loňský rok obnášely 835 korun na osobu a rok, což je téměř o 200 korun více, než je výše poplatku. Rozdíl financuje radnice. Pro Olomouc zákon stanovuje maximální přípustnou výši poplatku v příštím roce na 828 korun.

Vedle svozu odpadu systém zahrnuje i provoz sběrných dvorů, náklady na sběrové soboty, platby za uložení odpadu na skládkách. Jeho součástí jsou i investice spojené s dopravou a likvidací v zařízení na energetické využití odpadu v Brně. Poplatek zahrnuje také náklady na likvidaci černých skládek.

Město ročně vynaloží na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu šest desítek milionů korun, dalších 25 milionů stojí sběrné dvory, sběrové soboty, separovaný sběr, likvidace černých skládek či provoz překladiště odpadů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

5.11.2017 08:45
škoda, že neřekli všechno, výnos za suroviny a příspěvek od Ekokomu asi započítali do těch 25 mega, což by konstatovalo, že Technické služby si vezmou za provoz systému nakládání s odpadem asi tak 1000 na občana, což by opticky asi oranžovým politikům nepřidalo.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist