https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/olomouc-vysazi-podel-dvou-ulic-stovky-stromu-a-tisice-keru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Olomouc bude od jara zelenější

21.12.2017 15:25 | OLOMOUC; (ČTK)
Budoucí zelená brána do Olomouce
Budoucí zelená brána do Olomouce
Foto | MMOI / MMOI
Na rušné třídě Kosmonautů nedaleko hlavního nádraží v Olomouci i v okolí příjezdu do města v Lipenské ulici bude příští rok vysázeno 240 stromů a přes 4000 keřů.
 
Obnova zeleně bude stát zhruba 3,2 milionu korun. Část nákladů pokryjí dotace z evropských fondů. "Obnova stromořadí podél ulice Lipenské a na třídě Kosmonautů začne 4. ledna předáním ploch odborné firmě, která byla vybrána v rámci výběrového řízení. Celá akce bude probíhat od ledna do poloviny září 2018. Cílem je, učinit zadost pověsti Olomouce jako města parků a udržované zeleně," uvedl primátorův náměstek Aleš Jakubec (TOP 09).

Výsadba nové zeleně bude zahájena v březnu. Na třídě Kosmonautů budou stromy vysázeny na úseku dlouhém půl kilometru. V Lipenské ulici se počítá s dvoukilometrovým úsekem.

Na Lipenskou ulici připadne 169 nových javorů, habrů, bříz či dubů a 1057 keřů. "Třídu Kosmonautů pak bude lemovat nově vysázený zhruba půlkilometrový úsek aleje, kterou budou tvořit jerlín japonský i okrasné třešně, habry a javory. Celkově bude v ulici vysazeno 58 nových stromů," podotkl Jakubec.

Na třídě Kosmonautů budou navíc vybudovány záhony s nízkými kvetoucími keři a trvalkami o celkové rozloze 1647 metrů čtverečních. Trvalky zaplní i prostor mezi kolejištěm tramvají a komunikací.

Před zahájením výsadby bude na třídě Kosmonautů i podél silnice v ulici Lipenská pokáceno zhruba 140 stromů. "Jedná se o mladé výsadby zejména lip, které stagnují ve svém růstu a jsou napadené houbovým onemocněním. Kácení odumírajících stromů bude zahájeno v lednu a od února bude probíhat arboristické ošetření stávajících 89 perspektivních stromů," dodala Jitka Štěpánková z oddělení péče o zeleň magistrátu.

Projekt nazvaný Zelená brána bude spolufinancován evropskou dotací z Operačního programu Životní prostředí. "Město již uspělo s žádostí o dotaci, což považuji za úspěch, protože jsme se dostali do výběru pouhých tří měst, která v tomto dotačním programu uspěla," řekl primátorův náměstek Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist