https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/oprava-cistirny-ve-vrapicich-ma-zpozdeni-resila-se-i-havarie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Oprava čistírny ve Vrapicích má zpoždění, řešila se i havárie

13.4.2016 18:43 | KLADNO (ČTK)
Oprava čistírny odpadních vod v Kladně -Vrapicích má zpoždění, čistírna tak funguje na hranici kapacity, kdy je v provozu jen zhruba třetina technologií. Čistírna je tak dlouhodobě přetěžovaná. Kvůli havarijní situaci provozu byla začátkem dubna nucená odstávka, kdy se vypouštěla jen částečně vyčištěná voda. ČTK a Kladenskému deníku to dnes řekl Pavel Pobříslo, provozní ředitel Středočeských vodáren, které čistírnu provozují.
 

Částečně vyčištěná voda prochází mechanických čistícím procesem. Na životní prostředí v korytě Dřetovického potoka, do kterého voda z čistírny teče, by neměla mít při krátkodobém vypouštění dopad, v nejbližším rybníku ale uhynuly ryby. Úhyn podle Pobřísla mohl, ale nemusel souviset s odstávkou čistírny, proto s rybáři dál jedná a bude s nimi řešit i případné odškodnění.

Oprava čistírny zhruba za 150 milionů korun začala loni v červnu a hotová měla být letos v zimě, zhotovitel prací ale posunul termín na polovinu května. Důvodem zdržení je podle Pobřísla několik faktorů, například to, že se v zimě nedaly dělat některé práce. Cílem rekonstrukce je modernizace technologií, aby byl provoz čistírny ekologičtější a splňoval i nejnovější normy. "Po dobu opravy byla odstavena jedna ze dvou aktivačních nádrží," uvedl Pobříslo.

V aktivačních nádržích žijí bakterie, které vodu čistí. Po Velikonocích nastal kolaps bakterií v nádrži, protože byly dlouhodobě přetěžované. Navíc na začátku roku a o Velikonocích přitekla do čistírny extrémně znečištěná voda. Provozovatel čistírny situaci řešil s Českou inspekcí životního prostředí, která doporučila odvoz kalu se znehodnocenými bakteriemi a dovezení nového kalu z jiné čistírny odpadních vod.

Tento proces trval zhruba tři dny a pro Středočeské vodárny to podle provozního ředitele znamenalo náklady navíc v řádu statisíců korun. Navíc v rybníku u Stehelčevsi poblíž čistírny uhynuly ryby. Rybářům Středočeské vodárny nabídly technickou pomoc a dále s nimi jednají.

Vrapická čistírna odpadních vod v Kladně byla založena v roce 1968. Nyní má kapacitu zhruba 70.000 obyvatel, což je zhruba o 2000 více, než je počet obyvatel největšího středočeského města. Kapacita čistírny se při rekonstrukci měnit nebude.


reklama

 
Sandra Bejšáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist