https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/orgie-sidelkum-zivot-nezkracuji-pari-se-dokud-ziji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Orgie šidélkům život nezkracují, páří se, dokud žijí

12.8.2015 01:45 (Ekolist.cz)
Šidélka jsou excelentní modelový druh, který nám poskytuje náhled nejen na život vážek, ale i celé řady dalších, pro lidský život zásadních hmyzích druhů
Šidélka jsou excelentní modelový druh, který nám poskytuje náhled nejen na život vážek, ale i celé řady dalších, pro lidský život zásadních hmyzích druhů
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Dr Phill Watts
Velký řecký filozof Aristoteles je autorem myšlenky, že nezřízené ukájení sexuální touhy zkracuje život. O pravdivosti jeho tvrzení nikdo zvlášť nepochyboval, alespoň do doby, než se entomologové z Univerzity v Leedsu začali věnovat rozmnožování drobných vážek, šidélek páskovaných. Jejich touhy a chuť k páření nemají na délku jejich života věk vůbec vliv.
 

Entomolog Christopher Hassall, který je vedoucím výzkumu vážek z tůní v Hampshire, strávil pozorováním páření vážek dva roky. Spolu s kolegy se soustředil na detailní sledování poněkud jednotvárného sexuálního života více než 1000 exemplářů šidélek, aby dospěl k nečekanému závěru. „Pro šidélka není podstatné, kolik páření už mají za sebou, prostě se pořád rozmnožují, než zemřou." Šidélka, ať už samci či samice, však neumírají na vyčerpání sexem. „Je evidentní, že se jejich způsob života nepromítá do jejich kondice, sex jim prostě nezkracuje život."

Samičky šidélek produkují ve svých tělech vajíčka předtím, než se k jezerům či tůním přiblíží. Když ale dorazí na místo, nabere všechno rychlé obrátky. Mezi samci se strhne pranice, připomínající vzdušné souboje pilotních es. Vítěz je ale poměrně rychle znám a na názor samice se neptá. Po kopulaci, která zahrnuje třicetiminutové spojení se samicí a oplodnění vajíček, zůstane pár další hodinu a půl spojen. Poté samice odlétá naklást vajíčka a vyrobit novou várku. A samec odlétá znovu zkusit štěstí k tůni.

Toto urychlené rozmnožování s sebou přináší i řadu výhod. Samice na nápadníky rozhodně čekat nemusí, k oplodnění dojde prakticky ve 100 % případů. Protějšek k páření tu snadno najdou starší a zkušenější samci, stejně jako mladí, kteří nevychází z leteckých soubojů jako vítězové. Stačí prostě jen chvilku počkat.

„Šidélka jsou excelentní modelový druh, který nám poskytuje náhled nejen na život vážek, ale i celé řady dalších, pro lidský život zásadních hmyzích druhů,“ říká Hassal. „Hodně nám prozrazuje například o moskytech, komárech a mouchách tse-tse. K tomu, abychom porozuměli jejich populačním rytmům, musíme vědět více o jejich rozmnožování. To, jak se jejich stárnutí projevuje na jejich reprodukci.“


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist