https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/orla-skalniho-na-slovacku-zrejme-otravili-karbofuranem-zakazanym-jedem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Orla skalního na Slovácku zřejmě otrávili karbofuranem, zakázaným jedem

23.5.2016 15:42 | UHERSKÉ HRADIŠTĚ (ČTK)
Za otravu karbofuranem hrozí pachateli za trestný čin týrání zvířat až tříleté vězení.
Za otravu karbofuranem hrozí pachateli za trestný čin týrání zvířat až tříleté vězení.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Policie ČR
Vzácného orla skalního, který patří mezi ohrožené živočichy, zřejmě někdo na Slovácku otrávil zakázaným jedem karbofuranem. Názor veterináře potvrdí či vyvrátí pitva ptáka, jehož tělo bylo nalezeno v lese u obce Částkov. Informovala o tom policejní mluvčí Milena Šabatová. Používání karbofuranu je v Evropské unii zakázáno.
 

"Zda byl dravec, který patří do skupiny kriticky ohrožených živočichů, otráven tímto vysoce toxickým jedem, určí až výsledek odborného vyjádření k postmortálnímu vyšetření z oboru patologie a toxikologie. Na základě těchto výsledků bude poté určena právní kvalifikace případu," uvedla Šabatová.

V krátké době byl na Slovácku nalezen druhý zemřelý dravec. Neznámý pachatel v dubnu otrávil na Uherskohradišťsku káně lesní. Našlo se v Podolí v části zvané Mokřady. Pitva prokázala, že pták byl otráven právě karbofuranem. Pachatel je podezřelý z týrání zvířat, za což mu hrozí až tříleté vězení. Podle Šabatové je trestné již pouhé přechovávání karbofuranu.

Tento jed se dříve používal jako pesticid v zemědělství. V zemích Evropské unie je nyní jeho používání zakázáno. V České republice se však karbofuranem stále nelegálně tráví ptáci nebo šelmy. Nedávno například na Jindřichohradecku někdo otrávil tři chráněné krkavce obecné a na Jihlavsku vzácného orla mořského.


Přečtěte si rozhovor s ornitologem Zdeňkem Vermouzkem o karbofuranu.

reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist