https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ornitologove-na-vychazkach-predstavi-vodni-ptaky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ornitologové na vycházkách představí vodní ptáky

16.1.2018 10:00 (ČTK)
Výlet za ptáky ke Světovému dni mokřadů. Ilustrační snímek
Výlet za ptáky ke Světovému dni mokřadů. Ilustrační snímek
Foto | Henry / Flickr
Vycházky za vodními ptáky připravila ke Světovému dni mokřadů Česká společnost ornitologická (ČSO). Začnou 27. ledna a budou pokračovat i následující dva víkendy. Uvedli to ornitologové v tiskové zprávě. V Česku je 14 mokřadů s mezinárodním významem, jejich svátek připadá na 2. února.
 
Akce ke Světovému dni mokřadů pořádají ornitologové počtvrté. Letos se mohou zájemci podívat za vodními ptáky zejména v Praze a ve středních Čechách. Seznam akcí zveřejnila ČSO na svém webu. V hlavním městě se procházky soustředí na okolí Vltavy a modřanské tůně, na Berounsku spoluorganizuje poznávací výlet kolem Berounky správa Chráněné krajinné oblasti Český kras. Cesta navíc povede i podél zimovišť netopýrů. Zajímavostí je sedmikilometrová trasa u Labe v Neratovicích, při které zájemci navštíví také dočišťovací nádrže podniku Spolana. Pro ptáky jsou významné tím, že nezamrzají ani v zimě.

Kromě vycházek pořádají ornitologové také promítání. Někde jsou výlety závislé na počasí, organizátoři proto doporučují si vybranou akci předem ověřit.

Světový den mokřadů patří mezi tři události, během nichž ornitologové pořádají procházky a pozorování ptáků. Těmi dalšími jsou Vítání ptačího zpěvu na přelomu dubna a května a Evropský festival ptactva v říjnu. Loni se zimní pozorování vydařilo. Potvrdilo se, že větší mrazy znamenají zajímavější dění u vody.

"Zatímco na rybnících a menších jezerech byla k vidění volná zamrzlá vodní plocha, na nezamrzlé toky se slétli ptáci ze širokého okolí i ze severských oblastí. Ti, co vyrazili, byli proto odměněni v podobě pozorování velkého množství ptáků i zajímavých hostů ze severu. Mezi nimi určitě dominovali morčáci a hoholi," uvedla ČSO po loňském pozorování.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist