https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ornitologove-resi-zahadu-nahych-tucnaku-ptaku-bez-peri
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ornitologové řeší záhadu „nahých tučňáků“, ptáků bez peří

12.4.2011 02:00 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Vědci marně pátrají nad tím, co působí tuto poruchu.
Vědci marně pátrají nad tím, co působí tuto poruchu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jeffrey Smith / Wildlife Conservation Society
Případů přibývá, ale nikdo zatím netuší, co se děje: v posledních letech ornitologové po světě zaznamenávají výrazný nárůst případů, kdy se mláďata tučňáků rodí bez peří. „Nazí tučňáci“, jak se jim přezdívá, se vyskytují například v Jižní America a Jižní Africe, a právě tam nyní vědci spojili své síly, aby zjistili, co by toho mohlo být příčinou.
 

Nová studie publikovaná v časopise Waterbirds nyní konstatuje, že tento jev zvaný porucha ztráty peří se šíří, odborníci však nejsou o nic blíže poznání, co je její příčinou.

„Porucha ztráty peří je u většiny ptačích druhů neobvyklá, proto musíme tuto otázku podrobit dalšímu výzkumu,“ konstatoval P. Dee Boersma, jeden z autorů studie organizované Wildlife Conservation Society. „Zásadní také je zjistit, zda se to šíří i mezi další druhy tučňáků.“

Od Afriky po Ameriku

Ornitologové varují, že porucha se může šířit i mezi další druhy tučňáků.
Ornitologové varují, že porucha se může šířit i mezi další druhy tučňáků.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Nola Parsons / Wildlife Conservation Society
Poprvé si ornitologové všimli tohoto fenoménu v Jižní Africe v roce 2006 u tučňáků brýlových. V jedné z místních záchranných stanic počet případů mláďat, která se narodila bez peří, dosáhl o rok později 97 procent, v dalších letech případů trochu ubylo. Narození bez peří s sebou nese i další vývojové problémy, postiženým jedincům trvá déle, než vyrostou a než mohou být vypuštěni zpět do přírody. Porucha se většinou vyřeší s věkem, kdy peří ptákům začne postupně narůstat.

To samé zaznamenali vědci na druhé straně oceánu, v Argentině, kde se tato porucha začala projevovat u populací tučňáků magellanských. Stalo se tak na čtyřech rozdílných místech v roce 2007. I zde zaznamenali rozdílné chování – mláďat bez peří se více držela ve stínu a některá z nich dokonce zemřela.

A proč se to děje? Vědci mají několik teorií – domnívají se, že může jít o vliv patogenů v přírodním prostředí, nějakou formu nemoci či důsledek genetické poruchy. Jasná odpověď je ovšem zatím v nedohlednu, což mnohé znepokojuje. „Je to nová věc, kterou musíme co nejdříve vyzkoumat a získat informace, jak tučňákům pomoci,“ říká Mariana Varese, vědkyně z Wildlife Conservation Society.

Její kolega P. Dee Boersma připomíná, že tučňáci jsou již nyní vystaveni dalším tlakům. „Je nezbytné se naučit, jak šíření této poruchy bránit. Rizik, jimž tito ptáci čelí, je již nyní hodně.“


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist