https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/osn-prirodni-katastrofy-za-20-let-usmrtily-na-600-000-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

OSN: Přírodní katastrofy za 20 let usmrtily na 600 000 lidí

26.11.2015 00:59 | ŽENEVA (ČTK)
Následky tajfunu Haiyan
Následky tajfunu Haiyan
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přírodní katastrofy připravily v posledních dvaceti letech o život na 600 000 lidí. Uvedla to OSN, přičemž zdůraznila, že je nezbytně nutné, aby účastníci blížícího se klimatického summitu v Paříži dospěli k dohodě. Cílem konference Organizace spojených národů o klimatu, která se bude konat od 30. listopadu do 11. prosince, je omezit globální oteplování planety.
 

Od roku 1995 "si meteorologické katastrofy vyžádaly 606 000 životů, tedy v průměru 30 000 za rok. Více než 4,1 miliardy osob při nich utrpělo zranění, přišlo o střechu nad hlavou nebo potřebovalo naléhavou pomoc," sdělil úřad OSN pro snižování rizik katastrof.

Na zahájení klimatické konference v Paříži slíbilo přijet nejméně 138 hlav států a vlád, včetně amerického prezidenta Baracka Obamy nebo čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Jejich země mají společně na svědomí 45 procent celkových emisí oxidu uhličitého ve světě, který podle řady expertů způsobuje na planetě dramatické klimatické změny.

Nová klimatická dohoda, která vzejde z pařížské konference zvané COP 21, by měla nahradit Kjótský protokol o snižování emisí skleníkových plynů z roku 1997, který se například na Čínu, Indii a další rozvíjející se země nevztahoval a nepodepsaly jej ani Spojené státy. Má mít výrazně širší dopad. Základním cílem je, že globální oteplování by nemělo překročit dva stupně Celsia.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist