https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostrava-chce-zvysit-pocet-popelnic-na-bioodpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostrava chce zvýšit počet popelnic na bioodpad

12.4.2017 09:00 | OSTRAVA (ČTK)
Každý týden o popelnici požádá zhruba 40 Ostravanů. Přestože jsou v poslední době suchá léta, množství biologicky rozložitelného odpadu stále narůstá. / ilustrační foto
Každý týden o popelnici požádá zhruba 40 Ostravanů. Přestože jsou v poslední době suchá léta, množství biologicky rozložitelného odpadu stále narůstá. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ostrava chce zvýšit počet popelnic na bioodpad u rodinných domů. Hnědé kontejnery k nim začalo bezplatně přistavovat loni v dubnu a rozmístilo jich 11.700. Dalších 3300 popelnic má město stále ještě k dispozici a zájemci o ně mohou požádat, při větším zájmu je město připraveno tento počet ještě zvýšit, řekla v pondělí ČTK mluvčí radnice Andrea Vojkovská.
 

"O službu vloni projevilo zájem téměř 70 procent obyvatel Ostravy, kteří bydlí v rodinných domech. A v letošním roce se k nim mohou přidat další," uvedla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Podle ní každý týden o popelnici požádá zhruba 40 Ostravanů. "Přestože máme v poslední době suchá léta, množství biologicky rozložitelného odpadu stále narůstá. Věřím, že si o bezplatnou popelnici, která znamená komfortnější nakládání s odpadem ze zahrady i z kuchyně z potravin před tepelným zpracováním, požádají další domácnosti," uvedla Šebestová.

Bio popelnice mají objem 240 litrů. Jejich pravidelný svoz je od dubna do listopadu jednou za 14 dní a od prosince do března vždy jednou měsíčně. Služba je hrazena z poplatku za komunální odpad, který je již dlouhodobě 498 korun za osobu na rok.

"Do bio popelnic patří veškerý biologicky rozložitelný materiál z úklidu a údržby pozemků, jehož pálení je zakázáno celoměstskou obecně závaznou vyhláškou, která vstoupila v platnost na začátku letošního roku. Zákaz byl vydán v zájmu ochrany ovzduší před vnášením znečišťujících látek spalováním suchého rostlinného materiálu v otevřených ohništích do ovzduší," uvedla Vojkovská. Za porušení vyhlášky může být uložena pokuta až 30.000 korun, v případě, že jde o právnickou osobu, až 200.000 korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist