https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostrava-pozaduje-uplnou-dekontaminaci-zeminy-z-ropnych-lagun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostrava požaduje úplnou dekontaminaci zeminy z ropných lagun

1.9.2016 08:40 | OSTRAVA (ČTK)
Ostrava chce, aby se při sanaci kontaminované zeminy po odtěžení kalů z ropných lagun po bývalé chemičce Ostramo využila metoda úplné dekontaminace. Město mělo od ministerstva životního prostředí k dispozici tři možné návrhy řešení a mělo se vyjádřit k tomu, který z nich by preferovalo. Radní nyní rozhodli, že podpoří variantu úplné dekontaminace, která je ale nejdražší. Podle posudku by stála zhruba 2,3 miliardy korun a sanace by trvala zhruba deset let, řekl dnes novinářům primátor Tomáš Macura (ANO).
 

"Na základě již dřívějšího stanoviska města i dalších dotčených orgánů byly zúženy možné potenciální varianty sanace lagun na tři. Město bylo znova požádáno o vyjádření," uvedl primátor.

První varianta podle něj počítá se zapouzdřením obsahu lagun bez dekontaminace a stabilizace zeminy. Tato varianta by vyšla asi na 1,2 miliardy korun a trvala by 7,5 roku. "Druhou variantou bylo zapouzdření lagun se stabilizací obsahu čili, řekněme, jakási základní dekontaminace," uvedl primátor. Náklady na toto řešení by byly asi 1,5 miliardy korun a předpokládaná délka sanace deset let.

"Ta třetí varianta je prakticky aktivní dekontaminace obsahu technikou termické desorpce, v jejímž důsledku by mělo dojít k tomu, že by se ten obsah prakticky zbavil kontaminantů v takovém rozsahu, aby přestal být nebezpečný. My z pochopitelných důvodů jako město preferujeme v zásadě toliko variantu číslo tři," řekl Macura. Podle něj je pouze nejdražší varianta zárukou toho, že laguny do budoucna nebudou představovat žádné nebezpečí a území bude využitelné.

Jakou váhu bude názor města při výběru variant mít, se podle primátora teprve ukáže. S ohledem na to, že ministerstvo financí i ministerstvo životního prostředí vedou představitelé hnutí ANO, věří primátor v možnou dohodu. Macura předpokládá, že příprava zakázky na sanaci kontaminované zeminy bude náročná. Předpokládá, že nejkratším možným termínem pro zahájení prací je rok 2019.

Samotné odstranění takzvaných nadbilančních kalů z lagun má na starosti pražská společnost AVE CZ odpadové hospodářství, která vyhrála výběrové řízení. Podle primátora ale společnost zřejmě bude muset provést studii EIA, tedy posouzení vlivu na životní prostředí, což by oddálilo zahájení odtěžování kalů.

Laguny jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku. Obyvatele v okolí obtěžují zejména zápachem. Čištění lagun provázejí problémy a termín vyčištění se stále posouvá. Vytěženo bylo už zhruba 200.000 tun kalů, jenže se ukázalo, že v lagunách jsou další desítky tisíc tun odpadu, se kterými se původně nepočítalo. Právě tyto takzvané nadbilanční kaly bude odstraňovat společnost AVE CZ odpadové hospodářství. Podle uzavřené smlouvy má jít o 91.562 tun kalů.


reklama

 
Martina Helánová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist