https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravan-chce-od-statu-kvuli-znecistenemu-ovzdusi-milion-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravan chce od státu kvůli znečištěnému ovzduší milion korun

16.11.2016 15:31 | PRAHA (ČTK)
Ostravan Vladimír Burda žádá ve své žalobě na ministerstvo životního prostředí jeden milion korun jako náhradu nemajetkové újmy, kterou mu způsobilo znečištěné ovzduší.  Ilustrační snímek.
Ostravan Vladimír Burda žádá ve své žalobě na ministerstvo životního prostředí jeden milion korun jako náhradu nemajetkové újmy, kterou mu způsobilo znečištěné ovzduší. Ilustrační snímek.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Ostravan Vladimír Burda žádá ve své žalobě na ministerstvo životního prostředí jeden milion korun jako náhradu nemajetkové újmy, kterou mu způsobilo znečištěné ovzduší. Novinářům řekl, že celá jeho rodina má zdravotní problémy a odstěhovat se nemůže, protože jejich domek by nikdo nekoupil. Soudkyně krátce po dnešním zahájení přerušila řízení, protože příští týden by mělo padnout pravomocné rozhodnutí v obdobném sporu.
 

Ovzduší v Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší v Česku. Jeho kvalitu ovlivňuje nejen průmysl a doprava, ale i topení v domácnostech nebo škodliviny, které vítr přináší ze sousedního Polska. Burda tvrdí, že ministerstvo bylo od září roku 2012 v prodlení kvůli nevydání jednak akčního plánu s krátkodobými opatřeními k ochraně ovzduší, jednak programu zlepšování kvality ovzduší pro aglomeraci Ostrava/Karviná/Frýdek-Místek.

S žádostí o náhradu nemajetkové újmy za nesprávný úřední postup se Burda obrátil nejprve na ministerstvo. Poté, co úřad jeho nárok zamítl, podal žalobu k Obvodnímu soudu pro Prahu 10.

Ministerstvo argumentuje mimo jiné tím, že nárok je promlčený. Jeho zástupce dnes poukázal také na podobný spor Ostravanky Pavly Skýbové, jejíž žalobu tentýž soud nepravomocně zamítl. O odvolání ženy se bude rozhodovat příští úterý. Ačkoliv si Burdův právník přerušení dnešního řízení nepřál, soudkyně Renáta Honzíková se rozhodla vyčkat až do doby, kdy spor Skýbové pravomocně skončí.

"Ten milion korun není podstatný, já chci hlavně čisté ovzduší," uvedl při odchodu z jednací síně Burda. "Stát vystavuje občany nebezpečí. Očekával bych, že dostane pokutu, ale nemá mu ji kdo dát, a proto zkoušíme tuto žalobu," vysvětlil.

Nadlimitní znečištění ovzduší podle něho negativně ovlivňuje život celé jeho rodiny. "Mezi špinavým vzduchem a naším zdravím je jednoznačná souvislost," řekl. Například na procházky se psem už nechodí bez respirátoru. "Když koupíte můj dům, okamžitě se stěhuju, okamžitě," odpověděl na dotaz, zda nepřemýšlel o možnosti změnit bydliště. "Musel bych to opustit a nechat to spadnout," dodal s tím, že dům postavil jeho dědeček.

Ministerstvo na žalobu už dříve reagovalo v obecné rovině tak, že kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji a jeho řešení pokládá za svou prioritu a na zlepšení proudí peníze z evropských fondů i z národních zdrojů. Jako příklad uvedlo zvýhodnění kraje v dotačním programu Nová zelená úsporám nebo v dotacích na výměnu starých kotlů za nové ekologické.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist