https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravane-dostanou-zdarma-popelnice-na-bioodpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravané dostanou zdarma popelnice na bioodpad

16.3.2016 12:55 | OSTRAVA (ČTK)
"Chceme se vyvarovat toho, že budeme občanům tlačit službu, o kterou nemají zájem, takže základ je o ni požádat," vysvětlil Belda
"Chceme se vyvarovat toho, že budeme občanům tlačit službu, o kterou nemají zájem, takže základ je o ni požádat," vysvětlil Belda
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Městská odpadová společnost OZO Ostrava začne od května bezplatně poskytovat lidem v rodinných domcích se zahradou popelnice na biologicky rozložitelný odpad. Popelnice o objemu 240 litrů chce společnost k domům ve městě postupně rozvést do letošního září. Od dubna do listopadu budou popelnice vyváženy jednou za dva týdny, v zimním období od prosince do března pak jednou za měsíc, řekl jednatel společnosti Karel Belda.
 

Podle něj je cílem této služby zvýšit nejen komfort občanů při likvidaci zeleně ze zahrad, ale rovněž získat suroviny pro výrobu kompostu či substrátu a snížit podíl biologicky rozložitelného odpadu ve směsném komunálním odpadu. Za novou službu lidé nebudou nic připlácet, ale bude plně hrazena z poplatku za komunální odpad, který v Ostravě už několik let činí 498 korun na osobu a rok.

"Na základě zkušenosti z jiných měst si myslím, že ten zájem bude velký, že ten cílový stav nádob bude asi kolem 15 000 nádob ve městě Ostrava. Každý občan, pokud má o tuto popelnici zájem, o ni musí požádat. Chceme se vyvarovat toho, že budeme občanům tlačit službu, o kterou nemají zájem, takže základ je o ni požádat," vysvětlil Belda.

Zájemci budou moci vyplněné žádosti odevzdávat buď na obvodním úřadu nebo na podatelně magistrátu, případně ji elektronicky vyplnit na stránkách města. Týden před rozvozem pak budou informováni o konkrétním termínu rozvozu nádob.

Hnědé bio popelnice budou mít perforované stěny, aby odpad větral, odpařovala se vlhkost, a předešlo se tak zápachu z rozkládající se zeleně. Belda připomněl, že do bio popelnic patří například tráva, listí, spadané ovoce, slupky a zbytky zeleniny a ovoce před tepelnou úpravou či skořápky z ořechů nebo dřevěné piliny a odpad z ořezu stromů. Naopak se do ní nesmí vyhazovat kuchyňský odpad živočišného původu, uhynulá zvířata či biologicky nerozložitelné odpady jako plasty, sklo či kamení.

Pořízení nádob bude stát zhruba deset milionů korun. OZO nyní ročně zpracovává zhruba okolo 10 000 tun biologicky rozložitelného odpadu, Belda očekává, že toto množství v následujícím období vzroste.


reklama

 
Martina Helánová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist