https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravska-zoo-charitativnim-behem-podpori-ohrozene-langury
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravská zoo charitativním během podpoří ohrožené langury

23.8.2017 06:30 | OSTRAVA (ČTK/Ekolist)
Languři indočínští (na obrázku) se kvůli nám lidem ocitli těsně nad propastí vyhubení. Na celém světě přežívá v lesích severního Vietnamu jen okolo 200 zvířat v pěti izolovaných mikropopulacích. Kvůli masivnímu odlesňování a intenzivnímu lovu klesla za posledních 35 let populace langurů indočínských až o 80 procent.
Languři indočínští (na obrázku) se kvůli nám lidem ocitli těsně nad propastí vyhubení. Na celém světě přežívá v lesích severního Vietnamu jen okolo 200 zvířat v pěti izolovaných mikropopulacích. Kvůli masivnímu odlesňování a intenzivnímu lovu klesla za posledních 35 let populace langurů indočínských až o 80 procent.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Le Van Dung / ZOO Ostrava
Podpořit záchranný program pro langury indočínské, kteří patří k nejohroženějším primátům světa, mohou příští středu zájemci v Zoo Ostrava. 30. srpna od 18:00 se v přírodním areálu zahrady uskuteční druhý ročník charitativního běhu zaměřený tentokrát právě na pomoc primátům ohroženým vyhubením, řekla včera mluvčí zoo Šárka Nováková.
 

"Languři indočínští se kvůli nám lidem ocitli těsně nad propastí vyhubení. Na celém světě přežívá v lesích severního Vietnamu jen okolo 200 zvířat v pěti izolovaných mikropopulacích. Kvůli masivnímu odlesňování a intenzivnímu lovu klesla za posledních 35 let populace langurů indočínských až o 80 %," uvedla Nováková.

V rezervaci Khau Ca žije podle ní stovka zvířat, která jsou jako jediná alespoň částečně chráněna před pytláky. "Za pomoci místních a mezinárodních ochranářů, včetně Zoo Ostrava, se daří motivovat místní obyvatele k tomu, aby svá zvířata nelovili, chránili je a nedopustili jejich vyhubení. Všechny ostatní populace langurů indočínských velmi pravděpodobně v budoucnu zaniknou, pokud se nepodaří najít vhodnou ochranářskou strategii, která bude v daných lokalitách fungovat," uvedla Nováková.

Hlavní část startovného z charitativního běhu, 80 %, bude věnována nevládní organizaci CeREC (Centre for Resources, Environment and Climate Change), která záchranný program ve Vietnamu řídí. Peníze ale budou směřovat také na vzdělávací programy pro obyvatele přilehlých vesnic nebo na vytváření protipytláckých hlídek. "Vůbec poprvé a to díky naší pomoci se místní lidé mění z pytláků na ochránce langurů. Bez aktivní pomoci místních obyvatel se langury zachránit nikdy nepodaří a pokusy o jejich ochranu nepřinesou žádoucí výsledky. Pokusme se zabránit vyhubení těchto fascinujících zvířat. Nepodnikneme-li nic, mohou z naší planety zakrátko navždy zmizet," uvedla mluvčí Nováková.

Co je Běh Zoo Ostrava pro langury?

• Běh Zoo Ostrava pro langury se koná ve středu 30. srpna 2017 od 18 hodin v přírodním areálu Zoo Ostrava.
• Jde o charitativní běh pro všechny bez ohledu na věk a výkonnost. Maminky mohou běžet se svými dětmi v kočárku. Nejedná se o závod. Běží se na tratích v přírodním areálu Zoo Ostrava, druhé největší zoo v České republice, a to po zavírací době.
• Běh nabídne tři trasy v délkách 480 metrů, 2,5 kilometru a 5 kilometrů.
• Všichni registrovaní běžci obdrží kromě trička a dalších věcí, startovní číslo s časovým čipem, díky kterému se dozví, jak si vedli.
• Maximální počet přihlášených je 1200.
• Bližší informace lze najít na webových stránkách www.behzooostrava.cz.

reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist