https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravska-zoo-ma-novou-expozici-nocni-tanganika
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravská zoo má novou expozici Noční Tanganika

22.7.2016 10:39 | OSTRAVA (ČTK)
Návštěvníci ostravské zoologické zahrady mohou zavítat do nově otevřené expozice Noční Tanganika. Pozorovat v ní budou moci život zvířat s noční aktivitou, řekla dnes ČTK mluvčí zoo Šárka Nováková.
 

"Princip noční expozice spočívá v obrácení světelného režimu. V noci je zvířatům svíceno jako ve dne a naopak ve dne jsou navozovány světelné podmínky noci. Zvířata s noční aktivitou jsou tak přirozeně aktivní v době, kdy je mohou pozorovat i návštěvníci zoo. Expozice je osvětlena modrým světlem, které zvířata nijak neruší," uvedl hlavní zoolog Jiří Novák.

Expozice se nachází v zadní části pavilonu Tanganika, která byla pro tyto potřeby zrekonstruována. V Noční Tanganice jsou k vidění africké druhy živočichů - již dříve chovaní noční primáti, a to komba ušatá a komba Garnettova, ale i ježek bělobřichý, krajta písmenková, pasumec elektrický nebo zástupce bezobratlých - mnohonožka obrovská.

Unikátní je expozice přítomností damana stromového, drobného savce příbuzného slonům. Zoo ho zatím měla v zázemí zahrady a čekala právě na vybudování vhodné expozice v návštěvnické části.

"Vzhledem k tomu, že toto zvíře je v rámci celého světa chováno jen velmi zřídka, není mnoho chovatelských zkušeností. Nám se ale za několik let chovu v zázemí podařilo cenné zkušenosti nasbírat. A rarita chovu tohoto druhu je opravdu mimořádná. V rámci Evropy je daman stromový chován pouze ve dvou českých zoo," uvedla Nováková.

Kromě Ostravy je to Zoo Dvůr Králové. Tam je první mládě damana narozené právě v Ostravě. "Pouze v Ostravě se zatím podařilo tento druh rozmnožit. V expozici Noční Tanganika je k vidění sameček dovezený ze Zoo Praha, která tímto chov ukončila. V chovatelském zázemí ostravské zoo, kde se chov odehrává především, máme chovný pár s mládětem a další dva samce," podotkla Nováková.

Fungování celé expozice je řízeno počítačem, který simuluje světelné a teplotní podmínky co nejblíže těm přírodním. "To znamená, že se jen nerozsvítí a nezhasne v určitou dobu, ale světlo se bude utlumovat a zesilovat postupně, jakoby se stmívalo a rozednívalo. Stejně tak bude s přibývajícím dnem narůstat teplota a navečer zase klesat," doplnil Novák.


reklama

 
Martina Helánová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist