https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravska-zoo-se-chysta-na-prichod-tretiho-sloniho-mladete
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravská zoo se chystá na příchod třetího sloního mláděte

25.5.2017 11:20 | OSTRAVA (ČTK)
Samice Vishesh je březí potřetí. Své první mládě přivedla na svět v březnu 2011, šlo o první slůně narozené v Česku. V únoru 2014 Vishesh porodila samičku, později pojmenovanou Sumitra.
Samice Vishesh je březí potřetí. Své první mládě přivedla na svět v březnu 2011, šlo o první slůně narozené v Česku. V únoru 2014 Vishesh porodila samičku, později pojmenovanou Sumitra.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Ostrava
Ostravská zoologická zahrada se chystá na příchod dalšího sloního mláděte, které se má na přelomu května a června narodit dvacetileté samici Vishesh. Ošetřovatelé už drží i noční hlídky a samice je tak pod neustálým dohledem, řekla v pondělí ČTK mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

"Slonice je v rámci možností a svého stavu v pořádku. Probíhá u ní také pravidelný odběr moči pro stanovení hladiny pohlavního hormonu progesteronu. Jde o to, že těsně před porodem ta hladina výrazně klesne, takže je to jakási známka toho, že ten porod nastane během několika dnů," uvedla Nováková. Ošetřovatelé se snaží se slonicí nacvičit také odběr krve z ušního boltce, protože z krve je testování rychlejší.

Samice Vishesh je březí potřetí. Své první mládě přivedla na svět v březnu 2011, šlo o první slůně narozené v Česku. Vishesh ale byla nezkušená a vůči samečkovi byla agresivní a nechtěla o něj pečovat. "Byla trošku vyděšená, co se děje, protože nikdy před tím neviděla porod, nikdy před tím neviděla péči o slůně a u těch sociálně žijících druhů je nezbytné, aby se to samice učily pozorováním od těch starších," uvedla Nováková. Sameček nakonec v květnu uhynul na celkovou sepsi a selhání oběhového systému. V únoru 2014 Vishesh porodila samičku, později pojmenovanou Sumitra. Mládě ale od narození i přes veškerou snahu ošetřovatelů nepilo mateřské mléko a pracovníci zoo od počátku upozorňovali na to, že není znám případ, kdy by se takové mládě dožilo dospělosti. Přestože samička dobře prospívala a Vishesh o ni pečovala, náhle uhynula ve věku necelých dvou let počátkem loňského roku. Právě získané zkušenosti by Vishesh měly pomoci v péči o třetí mládě, stejně jako to, že mohla pozorovat výchovu samice Rashmi, kterou v roce 2011 přivedla na svět slonice Johti. Podle Novákové zoo nechystá před porodem třetího mláděte žádná speciální opatření. Snahou je zajistit samici maximální klid, po narození mláděte tak lze očekávat, že se pavilon slonů na nějakou dobu uzavře veřejnosti.

Sloní skupinu v ostravské zoo nyní tvoří čtyři samice - Johti a její dcery Rashmi a Vishesh a nejstarší samice Suseela. V budoucnu by se skupina mohla rozrůst o samce, který by měl nahradit Calvina. Zoo ho musela nechat utratit předloni na podzim, když se mu vytvořil velký absces, který si odmítal nechat ošetřit a jeho šance na uzdravení byla nulová. Zoo ale zatím na příchod nového samce nespěchá, protože jeho potenciální partnerkou by byla právě Vishesh, která je nyní březí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martina Helánová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist