https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravska-zoo-ve-specialnim-programu-predstavi-binturongy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravská zoo ve speciálním programu představila binturongy

22.5.2017 08:30 | OSTRAVA (ČTK)
Binturong žije v tropických lesích od Nepálu až po Malajsii, na ostrovech Sumatra, Jáva, Borneo a Palawan. Dobře šplhá po stromech a při pohybu ve větvích si pomáhá dlouhým chápavým ocasem. Je aktivní převážně v noci. Za posledních 30 let klesla jeho populace přibližně o 30 procent.
Binturong žije v tropických lesích od Nepálu až po Malajsii, na ostrovech Sumatra, Jáva, Borneo a Palawan. Dobře šplhá po stromech a při pohybu ve větvích si pomáhá dlouhým chápavým ocasem. Je aktivní převážně v noci. Za posledních 30 let klesla jeho populace přibližně o 30 procent.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | P. Vlček / Zoo Ostrava
V ostravské zoologické zahradě byl v sobotu Den pro binturongy. Návštěvníkům blíže představila tuto šelmu, která je ve volné přírodě nelegálně lovena kvůli penisové kůstce, jež se využívá v tradiční čínské medicíně, nebo je chytána jako domácí mazlíček. ČTK to řekla mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

"Pro děti i dospělé byl připraven tematický doprovodný program, který návštěvníkům přiblížil život těchto největších zástupců cibetkovitých šelem," uvedla Nováková.

"Jejich ošetřovatel představil tento zajímavý a v přírodě ohrožený druh a samozřejmě i ostravskou rodinu binturongů, kde v současné době odrůstá vůbec první mládě binturonga, které se v Ostravě daří odchovávat. Narodilo se loni na konci roku a zatím se má čile k světu," uvedla Nováková.

Binturong žije v tropických lesích od Nepálu až po Malajsii, na ostrovech Sumatra, Jáva, Borneo a Palawan. Dobře šplhá po stromech a při pohybu ve větvích si pomáhá dlouhým chápavým ocasem. Je aktivní převážně v noci, den tráví zpravidla spánkem v korunách stromů. Za posledních 30 let klesla jeho populace přibližně o 30 procent. Napomáhá tomu i ničení přírodního prostředí, které je často přeměňováno v zemědělskou plochu určenou například k pěstování palmy olejné.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist