https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravsky-sloni-samecek-ma-jmeno-chandru-hindsky-mesic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravský sloní sameček má jméno po svém otci - Chandru, hindsky Měsíc

13.7.2017 04:00 | OSTRAVA (ČTK)
Mládě přišlo na svět po zhruba osmihodinovém porodu v sobotu okolo 11:00. Samice byla březí 662 dnů a porod byl bez komplikací, mládě se záhy postavilo na nohy. Slůněti i matce Vishesh (na obrázku) se stále daří dobře a ošetřovatelé nezaznamenali žádné problémy.
Mládě přišlo na svět po zhruba osmihodinovém porodu v sobotu okolo 11:00. Samice byla březí 662 dnů a porod byl bez komplikací, mládě se záhy postavilo na nohy. Slůněti i matce Vishesh (na obrázku) se stále daří dobře a ošetřovatelé nezaznamenali žádné problémy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | O. Matěj / ZOO Ostrava
Sloní sameček narozený v sobotu v ostravské zoologické zahradě dostal hindské jméno Chandru, tedy Měsíc. Jméno, kterému mu vybrali ošetřovatelé, je i odkazem na jeho otce Calvina, kterého zoo musela předloni utratit. Calvin se totiž původně jmenoval Chandra, řekl včera novinářům Ondřej Matěj ze Zoo Ostrava.
 

"Dlouhodobě jsme se o tom bavili, nějak jsme předpokládali, že to bude sameček. Odkaz je na jeho otce, samce Calvina, jehož první jméno, když se narodil v Calgary, bylo Chandra," uvedl Matěj. "Calvin bohužel musel být utracen kvůli neléčitelným problémům s předními končetinami, tak je to vlastně takový odkaz na něj. Je to jeho poslední potomek," doplnil.

Mládě přišlo na svět po zhruba osmihodinovém porodu v sobotu okolo 11:00. Samice byla březí 662 dnů a porod byl bez komplikací, mládě se záhy postavilo na nohy. Slůněti i matce Vishesh se stále daří dobře a ošetřovatelé nezaznamenali žádné problémy.

Pavilon ale i nadále zůstává uzavřený pro veřejnost. "V tuto chvíli je v pavilonu slonů absolutní klidový režim, aby matka měla dostatek času, trpělivosti a energie, věnovat se mláděti a jeho kojení. Stav je stabilizovaný, nic zvláštního se neděje," řekla zooložka Jana Pluháčková.

Podle ní vše zatím funguje velmi dobře, občas se ale stane, že je samice nervózní. "Provoz si žádá, aby bylo naváženo krmení, a při tom jsme zaznamenali nějaké náznaky nervozity ze strany samice. V tom případě se ji ošetřovatelé snaží dokrmit, aby byla spokojená," dodala Pluháčková.

Vishesh porodila již své třetí mládě, ale v minulosti se vždy vyskytly problémy. U prvorozeného slůněte v roce 2011 byla samice agresivní a o mládě nechtěla pečovat. O samičku narozenou o tři roky později se sice už starala, ale mládě nedokázalo sát mateřské mléko a uhynulo v necelých dvou letech. Pavilon je sice stále zavřen, ale zoo již umožňuje Vishesh i mláděti přístup do venkovního výběhu. Sloni však tuto možnost zatím příliš nevyužívají.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martina Helánová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist