https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/otazka-pro-ing-jiriho-stodulku-senatora-za-kdu-csl-o-podpore-obnovitelnych-zdroju-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Otázka pro Ing. Jiřího Stodůlku, senátora za KDU-ČSL, o podpoře obnovitelných zdrojů energie

1.12.1998 18:00 | PRAHA (EkoList)
Na tiskové konferenci KDU-ČSL 8. října jste oznámil svůj úmysl předložit zákon o cenách energie vyráběné z obnovitelných zdrojů. Mohl byste vysvětlit stručně obsah tohoto zákona? Máte již zajištěnou podporu pro jeho prosazení?
 

Obnovitelné zdroje energie, vysmívané "velkými" energetiky, jsou možná jedinou alternativou pokrytí potřeb energie lidstva v budoucnu. Slunce bude svítit ještě asi 5 miliard let, dnešní zdroje jsou jen na léta nemnohá. Problém je ve změně vidění, zásadní změně nazírání na spotřebu a výrobu energií. Šetření energií je cesta, ale jen napůl. Využití možností vyrobit energii ze zdrojů, které dnes bohorovně přehlížíme je již nutností. Pokusil jsem se s několika senátory předložit návrh zákona, který by mohl pomoci překonat bariéry v budování nových malých zdrojů energií. Vycházel jsem ze zákona, platného v Německu od roku 1990, ve kterém se přikazuje podniku, dodávajícímu elektřinu spotřebitelům, odkoupit ji od výrobce provozujícího zdroj elektřiny z obnovitelných zdrojů. Odkup se realizuje za cenu ve výši 90% prodejní ceny elektřiny vyrobené ve větrných a solárních systémech a za 75% prodejní ceny té elektřiny, která je vyrobena ve vodních elektrárnách a ve výrobnách na bázi zpracování biomasy. Rozdíl je dán investiční náročností výrobních systémů a umožňuje budoucímu investorovi zvážit své možnosti a rozhodnout o variantě ekonomicky a technicky realizovatelné. Odpůrci zákona argumentovali hlavně starostí, kdo zaplatí distributorům elektřiny rozdíl ceny, kterou vyplácejí těmto výrobcům dnes a po nabytí platnosti zákona.
Současnými předpisy stanovená cena výkupu takto vyrobené elektřiny je cenou věcně usměrňovanou, takže v praxi se může zdát, že výrobce dostane cenu vzniklou na základě kalkulace. A to je právě velký omyl. Distributoři odmítají vyplatit kalkulovanou cenu a to je stav minimálně nekorektní vůči těmto málo nadšencům, vyrábějícím z obnovitelných zdrojů. Na druhou stranu se ale tomu tolik nedivím, poněvadž výrobci, kteří by měli kalkulovanou cenu vysoce překračující průměrnou prodejní cenu a domáhali se jí, by brzo přivedli distribuční společnosti do velkých nesnází. Navržený zákon popsaný stav navodit nemůže, protože cena jím stanovená by byla vždy nižší, než cena za kterou distributor elektřinu prodává. Senát PČR neschválil pouze o jeden hlas tento návrh zákona a dále trvá ostudný stav - v ČR bylo v roce 1997 vyrobeno z obnovitelných zdrojů 0,98% celkové výroby elektrické energie - a to ještě pouze ve vodních elektrárnách, okolní státy vyrábějí 6-10%. Obavy z budoucna k nám ještě nedorazily.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist