https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/otevreny-dopis-havlovi-obavame-se-nove-normalizace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Otevřený dopis Havlovi: Obáváme se nové normalizace

20.9.2000 18:30 | PRAHA (EkoList)
Obavy z nedodržování základních lidských práv v souvislosti se zákazy protestních průvodů odpůrců globalizace a s nevpuštěním cizinců do republiky vyjadřuje otevřený dopis prezidentu Václavu Havlovi. Dopis podepsal mimo jiné sociolog Jan Keller a předsedové hlavních odborových svazů Richard Falbr a Bohumil Dufek.
 

"Stejně jako v 70. a 80. letech jsou naše práva zaručena pouze formálně, v praxi jsou ovšem pošlapávána, neboť podléhají zvůli byrokratů," píše se v otevřeném dopise. Autoři dopisu zmiňují zákaz protestního průvodu plánovaného Iniciativou proti ekonomické globalizaci (INPEG) na 26. září 2000. Námitky technického a byrokratického rázu by podle signatářů dopisu neměli být důvodem omezování ústavou zaručených práv. Dopis zároveň vyjadřuje znepokojení nad nevpuštění cizinců do republiky.

Závěrečná výzva požaduje otevření hranic pro zahraniční demonstranty proti zasedání Světové banky a Mezinárodního měnového fondu a zrušení zákazu průvodu. Dopis podepsala řada zástupců českých i zahraničních odborových svazů, ale také studenti a vysokoškolští profesoři.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist