https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/outdoorovy-vyrobce-gore-tex-odstrani-z-vyroby-obleceni-toxicke-chemikalie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Outdoorové oblečení Gore-Tex má být v budoucnu bez toxických chemikálií

9.2.2017 00:53 | PRAHA (Ekolist.cz)
Sloučeniny PFC se kvůli své schopnosti odpuzovat vodu používají především pro výrobu nepromokavých oděvů. V přírodě však nedochází k jejich rozkladu a hromadí se v prostředí
Sloučeniny PFC se kvůli své schopnosti odpuzovat vodu používají především pro výrobu nepromokavých oděvů. V přírodě však nedochází k jejich rozkladu a hromadí se v prostředí
Firma Gore Fabrics, která stojí za výrobky značky GORE-TEX, upustí od používání perfluorovaných sloučenin (PFC). Nahradí je voděodolnými technologiemi šetrnějšími k životnímu prostředí, informuje ekologická organizace Greenpeace.
 

O omezení používání PFC v oděvním průmyslu usiluje Greenpeace v rámci své kampaně Detox už šest let, nyní ji vyslyšel největší světový výrobce voděodolného textilu. Společnost Gore Fabrics se zavázala odstranit PFC z 85 procent svých výrobků do konce roku 2020, ze zbývajících speciálních druhů oblečení pak do roku 2023. Firma chce vytvořit nové k životnímu prostředí šetrnější typy membrán.

Sloučeniny PFC se kvůli své schopnosti odpuzovat vodu používají především pro výrobu nepromokavých oděvů. V přírodě však nedochází k jejich rozkladu, hromadí se v prostředí a některé z těchto látek se mohou akumulovat podle Greenpeace i v tělech živočichů a člověka.

Kromě vyřazení těchto sloučenin usiluje ekologická organizace Greenpeace v textilním průmyslu také o méně časté využívání ftalátů, těžkých kovů či alkylfenolů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist