https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/padl-jeden-z-nejstarsich-stromu-walesu-lide-ho-vysadili-pred-tisici-lety-jako-pamatku-na-bitvu-u-buttingtonu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Padl jeden z nejstarších stromů Walesu. Lidé ho vysadili před tisíci lety jako památku na bitvu u Buttingtonu

1.3.2018 10:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Velšský dub byl vysazen před 1 000 lety. Padlý strom je jedním z nejstarších stromů ve Walesu. Je také považován za hraniční značku mezi současným Walesem a Anglií. Buttingtonský dub (na obrázku) se v polovině loňského roku rozlomil na dvě poloviny poté, co podlehl silnému větru.
Velšský dub byl vysazen před 1 000 lety. Padlý strom je jedním z nejstarších stromů ve Walesu. Je také považován za hraniční značku mezi současným Walesem a Anglií. Buttingtonský dub (na obrázku) se v polovině loňského roku rozlomil na dvě poloviny poté, co podlehl silnému větru.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Někdy v první půli února padl jeden z nejstarších stromů Walesu. Mohutný strom měl obvod kolem 11 metrů. Vyvrácený dub našel tzv. "lovec stromů" Robert McBride. Píše o tom například Ladbible nebo BBC.
 

Buttingtonský dub se vyvrátil několik měsíců po té, co se jeho koruna rozlomila kvůli silnému větru. "Je smutné vidět tak významný strom padlý," říká Robert McBride a dodává, že dub byl na poli vysazen člověkem a jeho vrchní větve byly seříznuty, aby měl strom hustou korunu.

Podle McBridea byl buttingtonský dub pravděpodobně zasazen někdy před tisíci lety místními lidmi, aby označili místo bitvy u Buttingtonu, která se konala v roce 893 našeho letopočtu. V bitvě u Buttingtonu byli poraženi Vikingové, proti kterým se spojili Angličané s Velšany. Ti nejprve přinutili Vikingy se opevnit a následně je oblehli. Po několika týdnech hladovění pak byli Vikingové v bitvě poraženi.


Rozhovor s Robertem McBridem Stromy mi zachránily život, říká "lovec stromů" McBride
Angličan Robert McBride je známý jako lovec stromů, průvodce, spisovatel, přednášející, fotograf a také ambasador za ochranu starých památných stromů. Cestuje po Evropě a navštěvuje stromy, které zápasí o titul Evropský strom roku 2018. Na začátku února se přijel podívat i na českého zástupce v soutěži, kvasický ořešák.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist