https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/palmovy-olej-dava-modni-biopalivo-ale-nici-prirodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Palmový olej dává „módní“ biopalivo. Ale ničí přírodu

24.5.2011 02:00 | LONDÝN (Ekolist.cz)
Mnoho živočišných i rostlinných druhů se kvůli palmovým plantážím dostává pod velký tlak. Ilustrační foto volavky pochází z Malediv.
Mnoho živočišných i rostlinných druhů se kvůli palmovým plantážím dostává pod velký tlak. Ilustrační foto volavky pochází z Malediv.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jak „ekologicky“ bránit planetu před fosilními palivy, tedy „zdrojem“ skleníkových plynů? A jak vyřešit jejich nedostatek? Jednou z odpovědí, k nimž se upírají naděje mnohých, jsou biopaliva. Jenže nic není tak ideální, jak se zdá na první pohled. Nová studie britských vědců přináší důkazy o tom, že pěstování palem, z jejichž plodů se zejména v Asii vyrábí olej na výrobu biopaliv, má řadu velmi negativních dopadů na biodiverzitu v pěstitelských oblastech.
 

Tým z Queen Mary, University of London, ve své nové studii otištěné v časopise Ecology Letters tyto následky neváhá nazvat slovem „katastrofální“. A vyzývá, že je nezbytné přijmout radikální a rychlé kroky, aby se sázením nových palmových plantáží nedevastovaly tropické pralesy, což ohrožuje mnoho živočišných i rostlinných druhů.

Při svém výzkum se zaměřili na sledování netopýrů, kteří jsou dle nich dobrým indikátorem, z nějž se dá odvodit i to, jak „jsou na tom“ ve zkoumané oblasti i další druhy.

Čím větší, tím lepší

Vědci zkoumali netopýří populace v hlubokých pralesích Malajsie a získaná data poté srovnávali s údaji zjištěnými v pruzích lesů mezi palmovými plantážemi. „Potvrdili jsme, že menší lesní oblasti jsou schopny poskytnout prostředí pro život menšímu počtu druhů než ty velké,“ uvádí hlavní autor studie Matthew Struebig. „Řada druhů se dostává pod velký tlak, což v delším časovém horizontu může vést k jejich lokálnímu vymizení.“

S tím souvisí i fakt, že na menších územích se dokáží udržet pouze menší počty netopýrů a tato „fragmentace“ má v konečné součtu dopad na jejich celkové populace. „Zjistili jsme, že k udržení životaschopných populací netopýřích druhů – obdobných, jako v původních pralesích – musí mít menší lesní úseky velikost nejméně 650 hektarů,“ uvádí Struebig. „Pokud by měla být zachována genetická diverzita, oblast musí být výrazně větší: nejméně 10 000 hektarů.“

Spoluautor studie Stephen Rossiter k tomu dodává, že je třeba, aby výsledky studie měly dopad na způsob, jakým Malajsie a jiné asijské státy s lesy hospodaří. Je dle něj zřejmé, že rostoucí poptávka po palmovém oleji bude přinášet na lesy ještě mnohem větší tlaky. „Na jednu stranu je zřejmé, že na větších rozlohách se udrží více druhů, zároveň se však ukazuje, že i menší fragmenty lesů přispívají k celkové biodiverzitě,“ říká. „Cestou pro lepší ochranu přírody tedy je chránit existující menší úseky a zároveň se je kvůli vyšší biodiverzitě snažit propojovat do větších celků.“


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KK

Karel Karel

13.7.2015 18:29
Napíšu to ještě jednou : Biopaliva jsou sprostý kšeft,který přináší zisk úzkému
počtu lidí. Co mi přináší např. líh v benzínu ? Samá negativa. Kratší dojezd,
korozi motoru,při delších jízdách poškození katalyzátoru,které následně zhorší
životní prostředí. Lidi na to jezdí, protože si naivně myslí, že ušetří.
A tyhle svinstva,řepku nevyjímaje, ještě finančně podporujeme..
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist