https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/papez-se-zastal-mexickych-indianu-a-vyzdvihl-jejich-uctu-k-matce-prirode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Papež se zastal mexických indiánů a vyzdvihl jejich úctu k "matce přírodě"

16.2.2016 10:10 | MEXICO (ČTK)
Papež František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (nar. 17. prosince 1936, Buenos Aires), je 266. papež katolické církve, římský biskup a suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013. Stal se prvním papežem pocházejícím z amerického kontinentu a prvním z Tovaryšstva Ježíšova (jezuitského řádu).
Papež František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (nar. 17. prosince 1936, Buenos Aires), je 266. papež katolické církve, římský biskup a suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013. Stal se prvním papežem pocházejícím z amerického kontinentu a prvním z Tovaryšstva Ježíšova (jezuitského řádu).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Papež František odsoudil způsob, jakým byli mexičtí indiáni po celá staletí využíváni, i jejich vyloučení ze společnosti. Svět by se podle něj naopak měl poučit z jejich kultury a z jejich hluboké úcty k "matce přírodě". Papež se tak vyjádřil při mši, kterou sloužil zejména pro původní obyvatele země v San Cristóbalu de Las Casas v nejchudším mexickém státě Chiapas.
 

František, který mši vedl ve třech domorodých jazycích regionu, jak dovolují nová pravidla Vatikánu, vyzval ke zpytování svědomí a k žádání o odpuštění za vyloučení, jemuž byly domorodé národy vystaveny.

"Vaše národy byly často nepochopeny a vyloučeny ze společnosti. Někteří považovali vaše hodnoty, kulturu a tradice za horší. Je to tak smutné. Jak by nám všem udělalo dobře zpytovat svědomí a naučit se omlouvat," citovala papeže agentura AFP.

František také vyzval k tomu, aby svět v současnosti nezavíral oči před jednou z nejhlubších krizí v dějinách, která se týká životního prostředí.

"Ekologická výzva, které nyní čelíme, a její lidské kořeny ovlivňují každého z nás a napadají nás. Nemůžeme být zaslepení vůči jedné z největších krizí v oblasti životního prostředí v historii," řekl papež. "V tomto ohledu nás můžete mnohému přiučit," zdůraznil.

Papež, který přiletěl do horského města na palubě vrtulníku, sloužil mši v místním sportovním komplexu. Poslechnout si ho přišly statisíce lidí.

František zahájil návštěvu Mexika o víkendu a oficiálně ji zakončí ve středu, kdy bude sloužit mši ve městě Ciudad Juárez na hranicích s USA. Očekává se, že ji bude sledovat i na 50 000 lidí na druhé straně hranice v El Pasu. František chce tímto gestem protestovat proti xenofobii.

Během nedělní mše na chudém předměstí mexické metropole papež ostře odsoudil obchod s drogami. Při bohoslužbě pod širým nebem, jíž se zúčastnilo na 300 000 lidí, nazval obchod s narkotiky rakovinou rozežírající mexickou společnost a o drogových dealerech hovořil jako o "obchodnících se smrtí".


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist