https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/papirovani-na-uradech-bude-mene-prichazi-ispop
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Papírování na úřadech bude méně, přichází ISPOP

16.12.2010 13:17 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Ohlašovací povinnost se týká každé provozovny, která svou činností působí na životní prostředí," řekla k uživatelům systému ISPOP Branišová.
„Ohlašovací povinnost se týká každé provozovny, která svou činností působí na životní prostředí," řekla k uživatelům systému ISPOP Branišová.
Foto | Victor Ranedo / Ekolist.cz
Firmy, které musí ohlašovat působení své činnosti na životní prostředí, se seznamují s Integrovaným systémem plnění ohlašovacích povinností (ISPOP). Funkci papírových dokumentů nyní z velké části převezmou předvyplněné on-line formuláře. O výhodách a změnách, které přinese ISPOP informovala na tiskové konferenci 13. prosince česká informační agentura životního prostředí (CENIA).
 

Kromě subjektů, které jsou povinny podávat zprávy do Integrovaného registru znečišťování životního prostředí (IRZ), budou systém využívat ty, které musí poskytovat informace o znečišťování ovzduší, vod, půdy, evidence odpadů či třeba likvidaci elektrozařízení.

Jednodušší život

Náměstek ministra životního prostředí Tomáš Vrbík si je jistý, že ISPOP bude jeho uživatelům užitečný. „Naším cílem je docílit jednoduchého hlášení. Chceme ohlašovatelům, kteří plní své povinnosti, zjednodušovat život,“ řekl Vrbík a dodal: „Neděláme informační systém proto, že nemáme co na práci a že by bylo fajn utratit nějaké finanční prostředky. Cílem by měla být větší efektivita procesu ohlašování.“ V systému ISPOP byly podle Vrbíka v praxi využity moderní informační technologie, kromě lepší efektivity nabízí větší komfort pro ohlašovatele i zpracovatele dat, méně byrokratické zátěže pro ohlašovatele a nižší finanční nároky na státní správu a samosprávu.

Formulář, který lze nalézt na internetových stránkách www.ispop.cz je ve formátu PDF a je možné jej rovnou vyplňovat, řekl Jiří Nepimach, jeden z tvůrců systému ISPOP. „Hlavními uživateli systémů jsou subjekty, které mají povinnost ohlašovat ministerstvu životního prostředí nebo veřejné správě informace – průmyslové podniky z nejrůznějších oblastí. Ohlašovatelů je celá řada a ohlašovacích povinností mají opravdu hodně,“ informoval Nepimach, pro koho je ISPOP určen a dodal, že systém dnes zahrnuje čtyři nejdůležitější agendy a 22 formulářů. „Ohlašovací povinnost se týká každé provozovny, která svou činností působí na životní prostředí. To se určuje typem podnikatelské činnosti už při získání oprávnění, proto je o tom každý subjekt předem informován,“ řekla pro Ekolist tisková mluvčí agentury Eva Branišová. Přesnější vymezení všeho, co je třeba ohlašovat, lze nalézt v zákonech o ochraně ovzduší, o vodách, o odpadech a o obalech nebo na webových stránkách www.ispop.cz.

Proces se zrychlí

Když dříve vyšla zpráva o životním prostředí, nebývala vždy aktuální. Deseti tisíce papírových dokumentů musel někdo zpracovat, informační systém by tyto úkony měl zvládnout rychleji. Podle Branišové jde o to, že v budoucnosti bude existovat jakási průběžná zpráva o životním prostředí. Registrací v systému získá ohlašovatel elektronický účet, odkud bude posílat přes svoji datovou schránku požadovaná data přímo do systému, který bude mít vlastní datovou schránku. Formuláře budou podle Nepimacha předvyplněné a informace, které již byly zadané v minulosti, bude stačit potvrdit, případně změnit podle aktuální situace. Stejným způsobem bude jednodušší i kontrola informací. Dříve byly problémy, pokud někdo zadal hodnotu v jiných jednotkách, taková situace by nyní neměla být problém.

Letos se do systému ISPOP registrovalo více než 5 000 ohlašovatelů, v příštím roce lze očekávat zhruba šestinásobné navýšení - podle odhadů se zaregistruje 30 000 až 35 000 nových ohlašovatelů. V poslední etapě, v roce 2012, je předpokládaný nárůst uživatelů na zhruba 70 000. „Provoz tzv. malého ISPOPu běžel již v letošním roce, ostrý start velkého ISPOPu bude zahájen 3.1.2011,“ uvedla Branišová. Pro všechny stávající i nové uživatele systému proběhly od letošního října do prosince na všech krajských úřadech semináře, kde byl projekt představen.„Užívaní systému je stejné jako užívání jakéhokoliv jiného informačního systému. Je velmi důležité, aby osoby, které budou disponovat vstupními hesly, nesdělovaly heslo kdekomu. Neočekáváme, že by systém nebyl dostatečně zabezpečený proti vnějšímu útoku hackerů, ale je důležitá opatrnost oprávněných osob. Také nikde nepoložíte klíče a neodejdete,“ varoval závěrem všechny uživatele Vrbík.


reklama

 
Martin Singr
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist