https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/parazitologove-z-c-budejovic-budou-zkoumat-neprobadane-prvoky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Parazitologové z Českých Budějovic budou zkoumat neprobádané prvoky

13.10.2016 07:50 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Lukešův osmičlenný tým hodlá v projektu získat víc informací o životním cyklu organismů, početnosti, výskytu, globálním rozšíření nebo ekologické funkci v oceánu
Lukešův osmičlenný tým hodlá v projektu získat víc informací o životním cyklu organismů, početnosti, výskytu, globálním rozšíření nebo ekologické funkci v oceánu
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Biologické centrum AV ČR
Vědecký tým z českobudějovického parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR připravuje výzkum doposud neprobádaných prvoků. Skupina vedená parazitologem Juliem Lukešem na pětiletý projekt získala dotaci 55 milionů korun z programu ministerstva školství. Skupina prvoků s názvem diplonemidi, jíž se výzkum týká, patří mezi důležité organismy ve světovém oceánu a pravděpodobně má zásadní vliv na fungování mořského ekosystému.
 

"Donedávna byly známy jen čtyři druhy diplonemidů. Ze vzorků sbíraných expedicí TARA Oceans jsme ale zjistili, že jich existují desítky tisíc druhů, o kterých nemáme naprosto žádné informace," řekl Lukeš.

Uznávaný parazitolog se v roce 2014 účastnil jedné z plaveb na výzkumné lodi Tara a jeho laboratoř se pak podílela na analýzách vzorků z expedic.

Podle zjištění vědců jsou diplonemidi jednou z nejpočetnějších a nejběžnějších skupin organismů v oceánu. Nacházejí se ve všech mořích a vyskytují se ve všech hloubkách. Biologové ale zatím nevědí, jak tyto mikroorganismy vypadají a jak žijí.

Lukešův osmičlenný tým hodlá v projektu získat víc informací o životním cyklu organismů, početnosti, výskytu, globálním rozšíření nebo ekologické funkci v oceánu. "Cílem projektu je výrazným způsobem posunout naše znalosti o této fascinující skupině prvoků a přispět k budoucímu rozvoji výzkumu světových oceánů," uvedl Lukeš.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist