https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubice-chystaji-vystavbu-dvou-novych-lavek-pres-labe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubice chystají výstavbu dvou nových lávek přes Labe

31.10.2016 15:21 | PARDUBICE (ČTK)
Pardubice připravují výstavbu dvou nových lávek pro pěší a cyklisty přes Labe. Jedna spojí park Na Špici s lokalitou Cihelna, kde je koupaliště a klub Žlutý pes, druhá administrativní a obchodní centrum Poseidon na sídlišti Závodu Míru se sídlištěm Polabiny a chystaným relaxačním centrem Loukovka. Jedna stavba již získala územní rozhodnutí, o povolení na druhou radnice požádala, řekla Karolína Koupalová z odboru hlavního architekta magistrátu.
 

"Pokud by všechno šlo s povolováním tak, jak má, tak se předpokládá, že v letech 2018 až 2019 budou stát, protože by se měly financovat z programu Integrovaných územních investic (ITI) Hradecko-pardubické aglomerace, kam jsou oba projekty zahrnuté," uvedla Koupalová.

U Poseidonu vznikne betonová a ocelová konstrukce, které bude dominovat nosný pilíř tvaru písmene A. Na levém břehu bude lávka navazovat na současnou stezku podél komplexu, na pravém břehu na nynější stezku vedoucí po protipovodňové hrázi podél řeky. Zábradlí na jedné straně bude obloženo fotovoltaickými panely.

Lávka z parku Na Špici je navržena jako visutá. Nosnou konstrukci tvoří železobetonová mostovka šířky zhruba čtyři metry, dvě nosná lana vytvoří v prostřední části tvar paraboly. Stavba umožní propojení páteřních cyklistických komunikací podél obou břehů Labe.

Celkové náklady na obě lávky se odhadují na téměř 80 milionů korun včetně zeleně a části cyklostezky. Až 90 procent způsobilých nákladů chce město získat z evropských a státních dotací, z vlastního rozpočtu by platilo asi 17 milionů korun.

Splavnění Labe do Pardubic lávky bránit nebudou. Kvůli případnému budoucímu vybudování kanálu Dunaj - Odra - Labe jsou však vedené jako dočasné stavby.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist