https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubice-prorezavaji-lipovou-alej-u-zamku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubice prořezávají lipovou alej u zámku

11.7.2017 03:00 | PARDUBICE (ČTK)
Lipová alej patří mezi evropsky významné lokality soustavy Natura 2000. Od loňska byla rozšířena o tři rondely zámeckých valů, východní, severní a západní, a to díky výskytu ohroženého brouka páchníka hnědého. V okolí zámku žijí ale i další chránění živočichové. / ilustrační foto
Lipová alej patří mezi evropsky významné lokality soustavy Natura 2000. Od loňska byla rozšířena o tři rondely zámeckých valů, východní, severní a západní, a to díky výskytu ohroženého brouka páchníka hnědého. V okolí zámku žijí ale i další chránění živočichové. / ilustrační foto
Dřevorubci včera začali prořezávat lipovou alej u zámku v Pardubicích. Odstraňují větve, které by mohly ohrozit chodce, cyklisty i auta. Kusy dřeva zůstanou na místě pět let, aby v nich dál mohl žít vzácný páchník hnědý. Řekla to tajemnice městského obvodu I Gabriela Křížková.
 

"Ořez nejnebezpečnějších větví je doporučený arboristickým posudkem," uvedla Křížková. V aleji je 133 stromů, odborná firma ošetří do listopadu všechny, prvních 16 stromů udělá tento týden. Každý strom má přesně navržený postup ošetření.

Některé stromy se v minulosti nevhodně ořezávaly. Nové větvě proto vyrostly do výšky několika desítek metrů a koruny stromů nejsou staticky pevné. Za špatný stav lip může i dřevokazná houba, uvedl arborista Martin Brejník.

"Dělá se to stromolezeckou technikou. Ale zjistili jsme, že některé jsou v tak špatném stavu, že by se mohly zřítit, proto se budou ořezávat s pomocí vysokozdvižné plošiny," řekl Brejník.

Kusy kmenů a silnějších větví od průměru nad 15 centimetrů dřevorubci nechají v aleji. Zůstanou tam po dobu pěti let. Stanou se z nich loggery neboli broukoviště, v kterých žijí brouci. Pokládají se nastojato nebo naležato a mohou sloužit i jako přírodní lavičky.

"Broukoviště vzniknou v krajní části aleje, jak je biotop. Máme uloženo vytvořit broukoviště z deseti až 15 kubíků dřevní hmoty, což se tam vejde. Vyberou si ty nejvhodnější kmeny a kosterní větve," řekl Brejník.

Lipová alej patří mezi evropsky významné lokality soustavy Natura 2000. Od loňska byla rozšířena o tři rondely zámeckých valů, východní, severní a západní, a to díky výskytu ohroženého brouka páchníka hnědého. V okolí zámku žijí ale i další chránění živočichové, netopýři parkoví, rezaví, hvízdaví, žluvy hajní a veverky obecné.

Larvy páchníka hnědého se vyvíjejí tři až čtyři roky. Žijí ve ztrouchnivělém dřevě horních a středních částí dutin vrb, dubů, lip, jilmů a ovocných stromů. Brouk se vyznačuje charakteristickou vůní, která připomíná juchtovou kůži. Za teplých večerů a někdy i přes den dospělí jedinci opouštějí své dutinové úkryty, sluní se a na krátké vzdálenosti létají. Uletí maximálně několik desítek metrů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist