https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubice-schvalily-odkup-spalovny-penize-ale-ne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubice schválily odkup spalovny, peníze ale ne

26.5.2017 13:04 | PARDUBICE (ČTK)
Vedení města považuje odkup spalovny za veřejný zájem. Nabídne lidem možnost přispět ve veřejné sbírce.
Vedení města považuje odkup spalovny za veřejný zájem. Nabídne lidem možnost přispět ve veřejné sbírce.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Pardubice
Pardubičtí zastupitelé včera schválili odkup spalovny nebezpečného odpadu v Rybitví za 35 milionů korun. Provoz chtěla obnovit firma AVE CZ, odstavenou spalovnu koupila v roce 2006. Peníze v rozpočtu na ni ale zastupitelé neschválili.
 

"Zastupitelstvo oficiálně projevilo zájem spalovnu koupit, ale bohužel nemá odkup finančně pokrytý v rozpočtu," řekl ČTK mluvčí radnice Radim Jelínek. V praxi to znamená, že na dalším jednání zastupitelé budou o změně rozpočtu hlasovat znovu. Bod neprošel nejspíš proto, že někteří zastupitelé odešli v době hlasování ze sálu a návrhu chyběly dva potřebné hlasy.

Nabídková cena za spalovnu se dvakrát změnila. Před dvěma lety firma navrhla městu kupní cenu 70 milionů korun, po dalších jednáních ji snížila na polovinu. Víc slevit firma nechtěla. Loni v březnu zastupitelé schválili záměr odkupu spalovny. V listopadu už jej nepodpořili. Mnoho zastupitelů poukazovalo na to, že požadovaná cena není adekvátní.

"Odůvodnění majitelů bylo, že tato částka je opravdu minimální možná, tak aby byly alespoň částečně pokryty náklady s projektem spalovny," uvedl primátor Martin Charvát (ANO) v důvodové zprávě.

Vedení města považuje odkup spalovny za veřejný zájem. Nabídne lidem možnost přispět ve veřejné sbírce. Na transakci by se mohlo podílet 36 obcí a pět městských obvodů. V území, kterého by se emisemi činnost spalovny dotkla, žije přes 102.000 obyvatel. Obce a městské obvody by podle návrhu zastupitelů měly zaplatit 343 korun na jednoho obyvatele.

Na Rybitví, které by spalovnou ovlivněno nejvíc, by tak připadla částka kolem 354.000 korun. A například Srnojedy by daly bezmála 206.000 korun. "Dnes máte možnost něco udělat pro všechny obyvatele Pardubic," řekl starosta Srnojed Pavel Králíček (Sdružení Alternativa). Zastupitelům dnes řekl, že nikdy nechtěl jít do politiky. V roce 2006 jej plány na znovuobnovení spalovny k tomu ale přiměly.

Město se v kupní smlouvě zavazuje, že v areálu spalovnu neobnoví a technologie sanuje. Radnice bude hledat jeho nové využití.

Spalovnu původně patřila mezi lety 1995 a 2004 chemičce Synthesia. Poté ji odstavila, protože zařízení nesplňovalo emisní limity. O dva roky později ji koupila firma AVE CZ. Firma neúspěšně usilovala o její modernizaci a zvýšení kapacity zařízení. Odpor lidí i samospráv byl značný. Petici proti spalovně podepsalo téměř 50.000 lidí. I kvůli tomu například nezískala kladný posudek dopadů provozu zařízení na životní prostředí EIA.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lucie Jelínková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist