https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubicky-kraj-necha-zhodnotit-znecisteni-v-brnenci-a-kralikach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubický kraj nechá zhodnotit znečištění v Brněnci a Králíkách

15.9.2016 14:10 | PARDUBICE (ČTK)
Pardubický kraj chce napomoci sanaci zamořených areálů v Brněnci na Svitavsku a Králíkách na Orlickoústecku. Radní schválili výběr firem, které zpracují rizikové analýzy starých ekologických zátěží. V areálu bývalé Vitky v Brněnci plánuje Nadační fond Šoa a Oskara Schindlera vybudovat muzeum holokaustu a památník Oskara Schindlera, uvedl David Záruba z oddělení komunikace a vnějších vztahů hejtmanství.
 

V Brněnci bude analýza rizik stát téměř 900.000 korun, v Králíkách asi 1,6 milionu korun. V Králíkách zůstala stará ekologická zátěž po společnosti Eltes a dalších průmyslových podnicích. Znečištění ohrožuje nedaleký vodní tok.

Pardubický kraj získal na analýzu rizik v Brněnci dotaci z evropského Operačního programu Životní prostředí. Práce by měly být dokončeny v příštím roce.

Průzkum ukáže, zda a do jaké míry jsou oblasti ekologicky zasažené, což je základní předpoklad pro případnou sanaci. "Podle výsledků bude následně navrženo několik variant dalšího postupu," uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Pardubický kraj vloni získal na nejnaléhavější sanaci areálu bývalé společnosti Vitka Brněnec dotaci. Zhruba za milion korun ji dokončil v prosinci. Za dva dny bylo odstraněno na 30 tun nebezpečných odpadů, které byly v nezabezpečeném průmyslovém závodě. Dosáhnout toho, aby majitel Vitky odpady odvezl, se nedařilo, firma je v likvidaci.

V podniku v Brněnci za druhé světové války Němec Schindler zaměstnával židovské pracovníky převezené z Polska, zachránil tak před smrtí více než 1000 lidí. Schindler je mnohými vnímán jako kontroverzní postava, ne jen jako hrdina a zachránce Židů. Byl také členem nacistické strany a německé vojenské rozvědky.

Závod na výrobu textilu v Brněnci provozovala po roce 1989 společnost Vitka. Poté, co se dostala v roce 2004 do insolvence, jej koupila firma Bustrex a přejmenovala na Vitka Textiles. Ta v roce 2011 skončila v konkursu, výroba byla zastavena. Areál v únoru letošního roku získala v dražbě za 3,4 milionu korun společnost Česká pozemková z Liberce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist