https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pariz-a-dalsi-mista-francie-dal-suzuje-silny-smog
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Paříž a další místa Francie dál sužuje silný smog

9.12.2016 14:15 | PAŘÍŽ (ČTK)
Paříž a široké okolí se dál potýká s nejhorší zimní smogovou situací za posledních deset let.
Paříž a široké okolí se dál potýká s nejhorší zimní smogovou situací za posledních deset let.
Paříž a široké okolí se dál potýká s nejhorší zimní smogovou situací za posledních deset let. Už čtvrtý den tam platí nařízení, že do ulic mohou v daný den vyjet auta jen se sudými či lichými čísly na poznávací značce, dnes tedy lichými. Toto mimořádné opatření dnes vůbec poprvé bylo zavedeno i mimo metropoli, a to v Lyonu. Smog ale ohrožuje zdraví obyvatel i v dalších oblastech Francie. Situace v zemi by se podle úřadů měla zlepšit o víkendu, později se ale zřejmě znovu zhorší.
 

"Emise (škodlivých) částic se o víkendu zpravidla sníží v důsledku slabší dopravy, navíc část smogu by měl rozehnat vítr. Pro příští týden je ale na místě ostražitost. Příští týden nevidíme optimisticky," řekla dnes médiím Amélie Fritzová z francouzského úřadu pro kontrolu kvality ovzduší Airparif.

Jedovatý smog se každou zimu tvoří z emisí z výroby a z výfukových plynů aut, hlavně naftových, z topení dřevem a dalšími pevnými palivy. Situaci ještě zhoršuje bezvětří a teplotní inverze. Zpravidla to trvá den či dva, ale nyní situace přetrvává v důsledku tlakové výše, která se udržuje nad Francií, vysvětlili odborníci.

Velké zamoření ovzduší jemnými částicemi a oxidem uhličitým může vyvolávat rakovinu, astma, alergie, dýchací či srdeční choroby. Francouzské úřady v postižených oblastech vyzvaly obyvatele, aby omezili sportovní a další venkovní aktivity. Žáci ve školách nesmějí chodit o přestávkách běhat ven. V Paříži a Lyonu je městská doprava dočasně zdarma.

Správa pařížských státních nemocnic dnes uvedla, že od začátku měsíce vyhledalo pohotovost 2045 astmatických dětí, zatímco loni ve stejnou dobu to bylo 1516. Ministryně zdravotnictví Marisol Touraineová dnes oznámila, že kvůli předpokládanému většímu výskytu dýchacích problémů byly uvedeny do pohotovosti nemocnice v oblasti Paříže a v jihovýchodní Francii.

Podle francouzské zdravotní agentury SPF se znečištěné ovzduší v zemi podílí na 48.000 předčasných úmrtích ročně. V Evropské unii je to podle Světové zdravotnické organizace (WHO) každý rok zhruba 400.000 úmrtí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist