https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pariz-hleda-zpusoby-jak-se-ochladit-vytvari-ostruvky-svezesti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Paříž hledá způsoby, jak se ochladit. Vytváří "ostrůvky svěžesti"

23.7.2017 08:46 | PRAHA (ČTK)
Paříž se chce ochladil, zároveň při tom nechce neplýtvat vodou. Ilustrační snímek.
Paříž se chce ochladil, zároveň při tom nechce neplýtvat vodou. Ilustrační snímek.
Foto | pitpit75 / Flickr
Mnohé pařížské ulice se během červnové vlny veder proměnily v bazény, ze stovek požárních hydrantů se staly městské gejzíry. Paříž se však snaží najít bezpečnější způsoby, jak od extrémního horka ulevit svým obyvatelům a zároveň při tom neplýtvat vodou, napsal francouzský deník Le Monde.
 

Dosud nezveřejněná studie, jejíž výsledky má Le Monde k dispozici, se zaměřila na "ostrůvky svěžesti", zatímco dosud se odborníci věnovali "tepelným ostrovům" (ICU) v Paříži. "Cílem výzkumu bylo najít řešení pro jev ostrůvků tepla a vytvořit strategii pro adaptaci na globální oteplování," vysvětlila Célia Blauelová, zástupkyně starostky pro životní prostředí. "Otočili jsme logiku ICU, abychom mohli nalézt a rozvíjet ostrůvky svěžesti," uvedla.

Zatím přitahovaly pozornost vědců hlavně ICU - fenomén způsobený nadměrnou hustotou zástavby a dlážděných ploch, která již nedovoluje městům v noci vychladnout. Studie zveřejněná na jaře v časopise Nature Climate Change předpovídá, že pět procent nejlidnatějších měst zažije do roku 2100 nárůst teplot až o osm stupňů Celsia, pokud nebudou učiněny kroky proti efektu ICU.

Pařížský výzkum realizovaný v období 2014-2016 ve spolupráci radnice a pařížského urbanistického atelieru (APUR) podrobně analyzoval termoregulační roli zelených ploch a vlhkých prostor. Vědci tři roky sledovali teploty různých povrchů v různých denních dobách a podnikli nad francouzskou metropolí pozorovací lety, což jim umožnilo sestavit teplotní mapy města.¨Na jejich základě nyní navrhují několik urbanistických změn.

"Jde o pravidla, která bude nutné dodržovat, aby byl život ve městě snesitelnější," říká Blauelová.

Prvním bodem je výměna materiálů, které přes den nahromadí teplo a v noci příliš nevychladnou (asfalt, betonová dlažba) za materiály s výhodnějšími teplotními vlastnostmi, například dlažební kostky, dřevo, písek, štěrk a trávník.

Experti dále požadují vysazení velkých stromů podél ulic a bulvárů a uvnitř parků. Výsadba však nesmí být chaotická. "Rozložení stromů je strategické a musí být podřízené potenciálnímu stínu přes den," popisuje studie.

Podle vědců by pomohlo i používání světlých barev při výstavbě veřejných prostranství, neboť termografie ukázala, že tyto plochy zadržují méně tepla. Dalším bodem je omezení teplých plynných emisí, které produkují automobily či klimatizační zařízení. Místo individuální klimatizace navrhuje studie vybudování městského chladícího systému.

Pokud jde o parky, výzkum ukazuje, že výrazné noční ochlazení nastává pouze u ploch určité velikosti (alespoň 30.000 metrů čtverečních) a s určitým podílem stromů (minimálně 30 procent) a travnaté plochy (nejméně 20 procent). V časech mimořádných veder doporučují autoři studie přes den v parcích využívat rozprašovače vody - dobrá alternativa k divokému otevírání hydrantů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist