https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/park-u-zamku-v-panenskych-brezanech-ceka-kompletni-obnova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Park u zámku v Panenských Břežanech čeká kompletní obnova

22.2.2018 00:10 | PANENSKÉ BŘEŽANY (ČTK)
Park, který je nedílnou součástí areálu zámku, bude obnoven do své původní podoby a bude sloužit veřejnosti. Součástí prací bude mimo jiné restaurování soch a dalších uměleckořemeslných prvků a instalace mobiliáře. / Ilustrační foto
Park, který je nedílnou součástí areálu zámku, bude obnoven do své původní podoby a bude sloužit veřejnosti. Součástí prací bude mimo jiné restaurování soch a dalších uměleckořemeslných prvků a instalace mobiliáře. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Park u zámku v Panenských Břežanech u Prahy čeká kompletní obnova. Zcela hotová by měla být do roku 2023, na který připadne výročí úmrtí architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela. Santiniho kaple Svaté Anny stojí v zámeckém parku. Předpokládaná částka na jeho obnovu činí zhruba 24 milionů korun, sdělila mluvčí středočeského hejtmanství Nicol Lenertová. Areál zámku patří Středočeskému kraji.
 

Hejtmanství nedávno vyhlásilo veřejnou zakázku na zpracování projektové dokumentace, ale nepřihlásil se žádný uchazeč. Zakázka proto bude vyhlášena znovu. Cena projektu a zahájení prací bude záležet na výsledku tendrů.

"Park, který je nedílnou součástí areálu zámku, bude obnoven do své původní podoby a bude sloužit veřejnosti," uvedla Lenertová. Součástí prací bude mimo jiné restaurování soch a dalších uměleckořemeslných prvků a instalace mobiliáře.

V parku bude dokončena oprava cest, rekonstrukce vodního kanálu a studny s čerpacím zařízením. Počítá se také s opravou bazénu a dvou glorietů, rozvodů elektřiny a zavlažování a také vybudováním toalet v objektu bývalé márnice. Postavena má být terasa a obnoveno bude oplocení. Na konci roku 2016 byl v zámku otevřen Památník národního útlaku a odboje připomínající i atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha a události druhé světové války.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist