https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pet-firem-dostalo-pokutu-za-poskozeni-pudy-pri-tezbe-v-beskydech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pět firem dostalo pokutu půl milionu korun za poškození půdy při těžbě v Beskydech

19.1.2017 09:30 (ČTK)
Vyjeté koleje, místy hluboké více než 70 centimetrů.
Vyjeté koleje, místy hluboké více než 70 centimetrů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Pět firem, včetně státních Lesů České republiky, dostalo před časem pokutu za poškození lesní půdy a lesa při těžbě dřeva v Beskydech v roce 2015. Dohromady mají podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) zaplatit téměř 500.000 korun. Informovala o tom mluvčí inspekce Jana Jandová.
 

"Inspektoři ČIŽP z oddělení ochrany lesa v Ostravě pokutovali pět subjektů, které se podílely na poškození lesní půdy a stromů ve Starých Hamrech v CHKO Beskydy. Půdu poškodily při legální těžbě dřeva v lokalitě Gajdičný roce 2015," řekla.

Například pokutu 175.000 korun dostala státní společnost Lesy ČR, která si jako správce tohoto lesního pozemku na těžbu najala firmu Petra, která pak spolupracovala s další firmou a dvěma živnostníky. "Dospěli jsme k závěru, že za poškození lesní půdy a stromů jsou svou měrou odpovědné všechny tyto subjekty. Lesy České republiky práce objednaly. Kontrolovaly jejich průběh, ale při zjištění nevhodně zvolené technologie včas nenavrhly jiné řešení," řekl ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Stromy se sedřenou kůrou.
Stromy se sedřenou kůrou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP

Dodal, že podle inspektorů další firmy, které práce fyzicky prováděly, měly zajistit dodržování lesního zákona. Na případ ČIŽP upozornili pracovníci Správy CHKO Beskydy. Zjistili, že při skladování dřeva firmy narušily zásadně půdní kryt a to až v délce okolo 250 metrů. "Vyjeté koleje byly místy přes 70 centimetrů hluboké. Přitom nepoužily kolopásy ani rošty, které by takovému zásahu mohly zabránit," uvedl ředitel ostravského inspektorátu Karel Kozubek.

Podle něj navíc lesní dělníci při soustřeďování dřeva poškodili 53 stromů. Měly sedřenou kůru ve spodní i střední části kmenů. Některé až do výšky 15 metrů. "Poškozená místa nebyla včas a důsledně ošetřena nátěrem proti infekci," doplnil Kozubek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
dvc hj
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist