https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/petice-za-dobrou-sumavu-ohrozi-narodni-park-tvrdi-senatori-ods
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Petice za dobrou Šumavu ohrozí národní park, tvrdí senátoři ODS

30.11.2016 14:04 | PRAHA (ČTK)
Senátorský klub občanských demokratů se neshoduje s požadavkem petice, která chce co nejdříve ponechat 30 procent území parku jako bezzásahové a v roce 2030 uzákonit ochranu divoké přírody na polovině rozlohy parku
Senátorský klub občanských demokratů se neshoduje s požadavkem petice, která chce co nejdříve ponechat 30 procent území parku jako bezzásahové a v roce 2030 uzákonit ochranu divoké přírody na polovině rozlohy parku
Senátoři z ODS tvrdí, že požadavky Petice za dobrý zákon o NP Šumava ohrozí stabilitu největšího národního parku v Česku. Na tiskové konferenci to řekl senátor za ODS Tomáš Jirsa. O petici, pod níž se do dnešního dne podle informací ČTK podepsalo 61 649 lidí, bude horní komora jednat ve čtvrtek.
 

Nová pravidla pro všechny čtyři národní parky by měla přinést novela zákona o ochraně přírody, která má upravit pravidla pro národní parky. K jejímu schvalování se ale poslanci zatím nedostali.

Senátorský klub občanských demokratů se neshoduje s požadavkem petice, která chce co nejdříve ponechat 30 procent území parku jako bezzásahové a v roce 2030 uzákonit ochranu divoké přírody na polovině rozlohy parku.

"Podle našeho názoru by to bylo nezodpovědné a šlo by to proti všem dalším cílům a účelům Národního parku Šumava, mohlo by to ohrozit stabilitu celého národního parku," uvedl Jirsa s tím, že senátoři také chtějí zachovat krásnou přírodu na Šumavě jako petenti.

Připomněl, že s požadavky petice nesouhlasí i Jihočeský kraj, jihočeské a plzeňské krajské zastupitelstvo a Svaz obcí NP Šumava. Ekologičtí aktivisté rovněž požadují omezit výstavbu v parku. Šumavští starostové naopak hájí právo na rozvoj svých obcí.

S návrhem, aby do roku 2030 byla polovina šumavského národního parku ponechána přírodě, nesouhlasí ani předkladatel zákona, kterým je ministerstvo životního prostředí. Požadavek na regulaci nové zástavby v národním parku by mělo ošetřit zavedení předkupního práva k pozemkům pro stát, potažmo ministerstvo, řekl ČTK v říjnu náměstek ministra Vladimír Dolejský.

Sporná předloha zákona by měla podle ministerstva více otevřít nejcennější přírodu turistům. Kritici se obávají dopadů normy zejména na šumavské obce a tamní obyvatele.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Šárka Mrázová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist