https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pirati-se-pripojili-k-nemeckym-protestum-proti-ttip-a-ceta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Piráti se připojili k německým protestům proti TTIP a CETA

17.9.2016 15:53 | PRAHA (ČTK)
Rozproudit debatu o přínosech plánovaných dohod o volném obchodu se Spojenými státy (TTIP) a Kanadou (CETA) v Česku, podobně jako je tomu v Německu, chtějí čeští piráti. Happeningem na Rašínově nábřeží v Praze se připojili k protestním akcím v Berlíně, Hamburku, Mnichově, Frankfurtu nad Mohanem, Kolíně nad Rýnem, Stuttgartu a Lipsku, kde demonstrovaly desítky tisíc lidí. Smlouvy podle předsedy pražských pirátů Ondřeje Profanta nehájí zájmy občanů, ale zájmy byznysu a velkých korporací.
 

"Proto nikoho nepřekvapí, že jsou vyjednávány netransparentně. Je ale alarmující, že mají šanci projít přes kontrolu evropských politiků. Nevědomost a pasivita většiny lidí jim jen nahrává," vysvětlil Profant důvod akce. Připlutí "strýčka Sama" na náplavku a boj pirátů o české "národní pivo" Budvar ale za nepříliš příznivého počasí sledovaly jen zhruba dvě desítky příznivců strany.

Zatímco dohoda s USA ještě není hotova, CETA už v sousedním Německu míří k ratifikaci. Má snížit cla u 98 procent zboží a umožnit firmám, aby se u protistrany ucházely o veřejné zakázky. Podepsána má být na podzim během summitu EU s Kanadou. Proti dokumentu ale podalo společnou ústavní stížnost více než 125.000 Němců. Jde zatím o nejrozsáhlejší podobnou stížnost v dějinách Německa.

Dohody by měly vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Zastánci TTIP a CETA tvrdí, že přinesou zrychlení hospodářského růstu. Podle pirátské strany a dalších odpůrců by deregulace obchodu měla negativní dopady na evropské standardy potravin, ochrany životního prostředí, veřejných služeb i místní ekonomiky.

"TTIP navíc počítá s masivním zavedením problematických soudních arbitráží, kdy nadnárodní firma může zažalovat stát, pokud jí svou legislativou nepůjde na ruku. CETA zase obsahuje nepřijatelné pasáže týkající se autorského práva, jež obsahovala už jednou zamítnutá smlouva ACTA," uvedl mluvčí strany Mikuláš Ferjenčík.

Přijetí dohody by podle pirátů například pravděpodobně rozřešilo dlouholetý soudní spor o značku piva Budweiser, který by skončil v neprospěch českobudějovického Budvaru. Ještě horší by ale podle pirátů bylo ohrožení ochrany soukromí americkým firemním právem.

Přes průtahy podle zástupců Evropské komise vyjednávání o dohodě se Spojenými státy vstupují do zásadní fáze. Komise předpokládá ukončení rozhovorů ještě letos. Také Bílý dům nedávno uvedl, že Washington má stále v plánu dosáhnout dohody o volném obchodu s EU do konce letošního roku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist