https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-princ-charles-zverejnil-svou-uhlikovou-stopu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Princ Charles zveřejnil svou uhlíkovou stopu

28.6.2007 08:34 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Princ Charles v úterý zveřejnil svou "uhlíkovou stopu", napsala agentura Reuters. Následník britského trůnu snížil své emise oproti loňskému roku o devět procent a jeho domácnost je nyní odpovědná za produkci 3 425 tun oxidu uhličitého ročně.
 

Ve své rezidenci nechal princ mimo jiné instalovat kotle na dřevěné štěpky a kompletně přebudovat svá auta Jaguar a Land Rover na palivo vyrobené z použitého oleje na smažení, rovněž nakupuje místní potraviny. Avšak podle zprávy čeká princovy poradce ještě hodně práce a vymýšlení, jakých dalších úspor by se dalo dosáhnout. Charles je přesvědčen, že se mu podaří překročit britský cíl v rámci Kjótského protokolu - redukovat emise o 12,5 procenta mezi léty 2008-12.

Kdysi zesměšňovaný princ Charles, to když přiznal, že hovoří s květinami, aby lépe rostly, podle Reuters slíbil, že kde nebude možné emise redukovat, bude je alespoň kompenzovat investováním do udržitelných energetických projektů. Princova domácnost, jejíž součástí jsou rezidence a kancelář v Londýně, rezidence ve Skotsku a Gloucestershire, ale také oficiální aktivity jeho personálu, je od roku 2005 "uhlíkově neutrální".

Záporně jsou však hodnoceny princovy zahraniční cesty, napsala agentura Reuters. Minulý rok byl kritizován za to, že letěl do New Yorku převzít cenu za environmentalismus. Uhlíkovou stopu princovy domácnosti nejvíce zvětšují diplomatické zámořské lety. Kvůli časovému rozvrhu a osobní bezpečnosti musí princ používat soukromé letadlo. Cestuje na velké vzdálenosti a navštěvuje různé země, program si však nemůže stanovit sám, ale určuje mu ho britská vláda.

Podle článku Simona Rabinovitche z agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 27. 6. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist