https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planice-na-klatovsku-vybuduje-po-13-letech-priprav-kanalizaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plánice na Klatovsku vybuduje po 13 letech příprav kanalizaci

1.8.2016 15:59 | PLÁNICE (ČTK)
Plánice na Klatovsku zahájí letos dvouletou stavbu kanalizace a čistírny odpadních vod s projektovanou cenou 75 milionů korun. Dotace z EU a Státního fondu životního prostředí pokryjí až 85 procent nákladů. Město s více než 1600 obyvateli už o kanalizaci usiluje třináctým rokem. ČTK to řekl starosta Zdeněk Pavlíček. Díky silné konkurenci stavebních dodavatelů počítá s tím, že se s cenou stavby dostane na 45 až 50 milionů Kč.
 

Kanalizace a druhá čistírna umožní další rozvoj města, který se dlouhodobě připravuje. "Dotaci máme schválenou. Kvůli tomu, že jsme vysoutěžili výrazně nízkou cenu zhruba 38 milionů korun, ale i menším nesrovnalostem, jsme zrušili první výběrové řízení, kam se přihlásilo 21 firem," uvedl starosta. Plánice měla strach, aby se firmy neodvolaly k ÚOHS, což by oddálilo začátek stavby. "Teď (v novém výběrovém řízení končícím 8. srpna) máme podmínku podepsat smlouvu s dodavatelem do prosince a můžeme začít stavět," řekl.

Nové kanalizační řady o délce přes čtyři kilometry vzniknou po celé Plánici. Nepovedou pouze kolem plánovaného průtahu, na nějž už je hotový projekt, ale kraj ho postaví později. Po jeho dokončení požádá město o podporu ministerstvo zemědělství na dokončení zbytku kanalizace.

Plánice část splaškové kanalizace měla asi v třetině města; u starších řadů chce město zvýšit kapacitu.

V rozlehlém městě vznikne druhá čistírna odpadních vod i pro 11 spádových obcí, kde žije 600 lidí. Jejich septiky se tak nebudou vyvážet do Klatov.

Kanalizace umožní rozšíření průmyslové zóny směrem na Nepomuk a přípravu 20 až 30 parcel pro rodinné domky, což město dlouhodobě plánuje; zájem o bydlení je. Expandovat chce už delší dobu česko-německý výrobce luxusního kožedělného zboží Technoservice se 60 lidmi, který se má zvětšit o 40 zaměstnanců. Stavbu nových výrobních prostor připravuje také místní kovoobráběcí firma. Město věří, že jim soukromníci pozemky prodají, samo vlastní v lokalitě pouze menší plochy.

Původní projekt kanalizace byl z roku 2008, ale některé části města v něm chyběly, takže se musely dodělat. "Projekt je tedy složitější, skládá se z více částí," dodal Pavlíček.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist