Plocha osetá GM plodinami loni stoupla na rekord
Největším pěstitelem GM plodin jsou Spojené státy, kde se plocha osetá těmito plodinami zvýšila o tři procenta. V Brazílii, která je druhá největší, se výměra plochy zvýšila o 11 procent. Obě tyto země mají na celosvětové výměře plochy oseté GM plodinami podíl 66 procent.
Naopak v Argentině plocha osetá GM plodinami klesla o tři procenta, hlavně kvůli nižšímu výsevu sojových bobů, protože zemědělci začali místo sóji více pěstovat kukuřici a slunečnici. Nízké ceny bavlny a vysoké zásoby pak způsobily pokles ploch osetých biotechnologickými plodinami v Číně o 24 procent. Do Číny se některé druhy GM kukuřice a sóji mohou pouze dovážet a nesmějí se zde pěstovat.
Předseda ISAAA Paul Teng upozornil, že k celosvětovému růstu přispěly různé faktory. Částečně oživily ceny komodit, což mělo pozitivní dopad zvláště na pěstování v USA. V některých zemích zvýšilo pěstování těchto plodin i příznivé počasí. Hlavním pohonem však podle něj zůstává skutečnost, že farmáři oceňují přínosy těchto plodin, jako vyšší produktivita a ziskovost.
Podle údajů výzkumné společnosti Cropnosis se loni zvýšil o tři procenta také prodej semen GM plodin. Hodnota trhu činila 15,8 miliardy USD (386,8 miliardy Kč). Na celosvětových příjmech z komerčního prodeje plodin, které činily 45 miliard USD, tak měla semena GM plodin podíl 35 procent, napsal Financial Times.
Geneticky modifikované, nebo také biotechnologické plodiny jsou geneticky upravené, aby odolávaly škůdcům nebo chorobám, tolerovaly sucho nebo odolaly postřikům vůči zabijákům, jako glyfosát, což je aktivní složka herbicidu Roundup společnosti Monsanto. Nejběžnějšími GM plodinami jsou kukuřice, sója, bavlna a řepka, v nabídce jsou však také jablka, která odolávají hnědnutí, a brambory, které jsou méně náchylné k otlučení. Poprvé se začaly GM plodiny pěstovat v roce 1996.
Zastánci biotechnologických plodin říkají, že technologie snižuje náklady na potraviny a pomáhá zemědělcům bezpečněji zvládat škůdce a nemoci. Kritici, zvláště ekologické organizace, však upozorňují, že tyto plodiny zvyšují používání pesticidů, představují hrozbu pro životní prostřední a lidské zdraví, napsala agentura Reuters.
reklama