https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-chce-s-dotaci-statu-revitalizovat-lobezsky-park
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň chce s dotací státu revitalizovat Lobezský park

16.9.2016 14:53 | PLZEŇ (ČTK)
Plzeň se chce pokusit revitalizovat zanedbaný a zarostlý Lobezský park ve čtvrti Doubravka, který vznikl ve 30. letech minulého století. Na první etapu obnovy lesoparku, odhadovanou na 12,6 milionu korun, chce město získat alespoň částečnou dotaci z Operačního programu životního prostředí, řekl novinářům primátorův ekonomický náměstek Pavel Kotas (ČSSD). Žádost o dotaci musí schválit zastupitelé. Pokud s ní město uspěje, zbytek nákladů uhradí čtvrtý městský obvod Doubravka, pro nějž je revitalizace parku největší plánovanou investicí.
 

Území je nyní lesopark s velkým množstvím náletových dřevin, svahy jsou značně poškozené pokročilou erozí, eroze zničila i cesty, které jsou místy zarostlé. V parku dosluhuje mobiliář a pokud by se město nepustilo do obnovy, hrozilo by podle vedení obvodu jeho uzavření pro veřejnost. Řada stromů je totiž na pokraji životnosti a mohly by ohrozit lidi.

První etapa obnovy parku má podle Kotase zlepšit stabilitu svahů, odvodnit, prosvětlit a obnovit porosty, zpevnit a zrekonstruovat cesty. Pokud město uspěje se žádostí, revitalizace by se mohla uskutečnit v letech 2017 a 2018. "Dotaci bychom mohli získat až ve výši 60 procent způsobilých výdajů, které by měly činit 5,365 milionu korun," řekl Kotas. Město by tak mohlo dostat až 3,219 milionu korun. Většina předpokládaných výdajů, například část položek z přípravy území, cest, a terénní modelace, patří mezi nezpůsobilé výdaje a musí je hradit žadatel.

Park je v zastavěném území Plzně, v části Lobzy. Na západě sousedí s nivními pozemky řeky Úslavy a nově budovaným povodňovým parkem. Na obnovu by měla časem navázat druhá etapa, která počítá s novým mobiliářem včetně sportovních a dětských herních prvků, s odpočívadlem a vyhlídkovým molem.


reklama

 
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist