https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-chysta-havarijni-zdroj-pitne-vody-postavi-potrubi-z-nadrze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň chystá havarijní zdroj pitné vody, postaví potrubí z nádrže

24.6.2016 10:54 | PLZEŇ (ČTK)
Plzeň, která zatím bere vodu do úpravny jen z řeky Úhlavy, vykoupí pozemky pro havarijní zdroj pitné vody. Pro město se 180 000 obyvateli se náhradním zdrojem stane řeka Radbuza pod přehradou České údolí v Liticích. Z nádrže přivede město vodu potrubím o délce 2,5 kilometru do úpravny, modernizované nedávno za 1,1 miliardy korun. ČTK to řekl náměstek primátora Petr Náhlík (KDU-ČSL).
 

"Razantně jsme do toho vstoupili a máme vykoupeno zhruba 80 procent potřebných pozemků," uvedl. Na pozemcích vzniknou tři stavby. Kromě náhradního zdroje také výtlak do vodojemu v Liticích a cyklostezka, která propojí rekreační oblasti České údolí s územím podél Úhlavy až do Plzně-Hradiště.

Stavba havarijního zdroje zahrne jímací objekt pod nádrží České údolí a potrubí vedené na levém břehu řeky Radbuzy až do úpravny vody Na Homolce. "S výkupy pozemků v okolí nádrže jsme začali už před deseti lety, letos jsme je obnovili," uvedl Náhlík.

Plzeň dále připravuje stavbu nového vodojemu v Liticích, který bude zásobovat pitnou vodou i Výsluní a Valchu. Do něj dovede výtlak z úpravny. "Je logické vést po vykoupených pozemcích obě roury, které bude provozovat něstská Vodárna," řekl Náhlík. Stavby jímacího objektu a rour včetně vodojemu mají územní rozhodnutí. Projekt ke stavebnímu povolení připravuje Vodárna, která požádá o dotaci na stavbu náhradního zdroje, jehož náklady se odhadují na více než 100 milionů Kč.

"Bude pro případ, pokud by se něco odehrálo na toku Úhlavy. Bude nejen pro Plzeň, ale pro celou aglomeraci, protože zásobujeme vodou více než 200.000 lidí," uvedl Náhlík. Začátek stavby vidí už v příštím roce. Město bude chtít dotaci EU, ale zatím nezná pravidla.

Jako o havarijním zdroji vody Plzeň uvažovala v minulosti i o škodovácké vodárně na Mži, o vrtech či o nádrži na řece Úhlavě v Hradišti.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist