https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-cisti-centrum-mesta-od-odpadku-lide-maji-schovat-popelnice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň čistí centrum města od odpadků, lidé mají schovat popelnice

13.3.2018 04:54 | PLZEŇ (ČTK)
Podle Šindeláře se v ulicích hromadí nepořádek právě kolem popelnic. Čistá Plzeň na jeho likvidaci vydává dva miliony korun ročně navíc. Proti novému nařízení kvůli hrozícímu zápachu a hygienickým i zdravotním rizikům protestují někteří majitelé domů i nájemníci. Model už město půl roku testuje v 60 svých domech, například na náměstí, kde se údajně objem odpadků na ulici snížil. / Ilustrační foto Plzně
Podle Šindeláře se v ulicích hromadí nepořádek právě kolem popelnic. Čistá Plzeň na jeho likvidaci vydává dva miliony korun ročně navíc. Proti novému nařízení kvůli hrozícímu zápachu a hygienickým i zdravotním rizikům protestují někteří majitelé domů i nájemníci. Model už město půl roku testuje v 60 svých domech, například na náměstí, kde se údajně objem odpadků na ulici snížil. / Ilustrační foto Plzně
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | spamiky / Pixabay
Plzeň chce vyčistit širší centrum města od odpadků. Nařídilo majitelům zhruba 400 domů v 75 ulicích, aby od 1. června schovávali černé popelnice na směsný komunální odpad do průjezdů, chodeb nebo na dvůr. Nařizuje to novelizovaná odpadová vyhláška, která má také uvolnit chodníky i parkovací místa. Řekl to náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). Z centra ale nezmizí kontejnery a zvony na separovaný odpad, ani nádoby soukromých firem.
 

"Důvodem změny je neudržitelná situace ohledně nepořádku u popelnic hlavně v oblasti kolem Jižního Předměstí," uvedl. Je běžné, že do několika hodin po vyvezení se u mnoha popelnic objevuje obrovské množství odpadků, které tam odkládají cizí osoby.

Od června mohou vlastníci nemovitostí, z nichž je třetina městských, přistavovat sběrné nádoby na chodník pouze v den svozu odpadu a do 24:00 téhož dne je musí uklidit do svých domů.

"Nová povinnost se bude týkat majitelů nemovitostí v lokalitě omezené řekami, tratí a Škodovkou," řekl Šindelář. V území je vysoká koncentrace lidí směřujících za dopravou, na společenské akce, úřady, banky a další. Město chce zvýšit prestiž lokality.

Domům se zúženými průjezdy nabízí městská firma Čistá Plzeň výměnu nádob 1100 litrů za menší 660litrové až 120litrové. Majitelé si navíc mohou za poplatek, daný vzdáleností a počtem schodů, objednat vynášení a zanášení nádob. "S každým vlastníkem jsme připraveni se domluvit na tom, kam nádoby umístit. Zohledněny budou technické možnosti i řešení budov," dodal Šindelář. Pokud se nenajde žádné řešení, povolí město popelnici venku. Nedodržení vyhlášky bude přestupkem.

Podle Šindeláře se v ulicích hromadí nepořádek právě kolem popelnic. Čistá Plzeň na jeho likvidaci vydává dva miliony korun ročně navíc. Proti novému nařízení kvůli hrozícímu zápachu a hygienickým i zdravotním rizikům protestují někteří majitelé domů i nájemníci. Model už město půl roku testuje v 60 svých domech, například na náměstí, kde se údajně objem odpadků na ulici snížil. "Lepší řešení jsme zatím nenašli. Ale pokud to nezkusíme, tak se nedozvíme, jestli to funguje," uvedl Šindelář ve čtvrtek před zastupiteli, kteří vyhlášku, kromě opozičních TOP 09 a ANO, schválili. Odmítli ale zpoplatnění stavební suti ve sběrných dvorech, obvody se totiž obávaly vzniku dalších černých skládek.

Majitelům domů město nemůže nařídit, aby si objednali větší popelnice a více svozů. Vyhlášky s povinnou odpadovou kapacitou na hlavu ministerstvo vnitra ruší. Pokud by byl v Plzni paušální poplatek za odpad, minimálně 500 Kč/osobu/rok, stálo by to dvoučlennou domácnost nejméně dvojnásobek. Současné vedení radnice, které dotuje ročně Čistou Plzeň 130 miliony korun, nechce poplatek zvedat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist