https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-prevezme-v-lednu-od-mestskych-obvodu-likvidaci-autovraku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň převezme v lednu od městských obvodů likvidaci autovraků

21.11.2016 14:17 | PLZEŇ (ČTK)
Plzeň chce  zavést jednotný systém nakládání s tímto odpadem na celém území, a rychleji tak vyčistit město. Ilustrační foto.
Plzeň chce zavést jednotný systém nakládání s tímto odpadem na celém území, a rychleji tak vyčistit město. Ilustrační foto.
Foto | ifranz / Flickr
Plzeňský magistrát převezme v lednu od všech deseti městských obvodů likvidaci autovraků. Chce zavést jednotný systém nakládání s tímto odpadem na celém území, a rychleji tak vyčistit město. Autovraky jsou stále větším problémem; velmi složitě se likvidují z ulic, řekl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).
 

Radní kvůli tomu schválili změnu statutu města. "Po dohodě s obvody převezme likvidaci autovraků Správa veřejného statku města. Musí to ještě odsouhlasit zastupitelstvo," uvedl. Správa bude posuzovat všechna odložená vozidla stejně a likvidaci urychlí.

Vraky každoročně přibývají, ale ne dramaticky, což je dáno rostoucím počtem aut. Podle primátora zatím obvody likvidovaly jednotky až desítky vraků ročně, podle statistiky 1,65 za měsíc. "Ale v první fázi, tedy tím, že budeme chtít udělat řekněme pořádek po celém městě, tak jich budeme po Novém roce řešit desítky," uvedl.

Magistrát bude hradit také ekologickou likvidaci vozů. "Převezmeme veškerou odpovědnost, což nám umožňuje zákon, ale má to svoje striktní pravidla," uvedl Zrzavecký. Automobil musí být označen výzvou a po odtažení se musí ještě skladovat. "Poté, co auto odtáhneme, tak čekáme, zda se nám někdo přihlásí, což se už stalo a vůz, který měl někdo na náhradní díly, jsme vraceli," uvedl. Za autovrak lze označit auto bez registrační značky, které podle zákona nemá na ulici co dělat. Vrakem je podle zákona i vůz s SPZ, který je zjevně trvale technicky nezpůsobilý k provozu, například bez kol či motoru.

Městská policie zpracuje fotodokumentaci, magistrát zjistí v registru vlastníka. Poté běží dvouměsíční lhůta k odstranění či vyzvednutí vozidla. Další postup vychází z toho, kde se autovrak nachází, poté se uplatní zákon o odpadech, nebo zákon o pozemních komunikacích. Vrak je překážkou provozu a majitel jej musí odstranit. Pokud tak neučiní, provede to podle zákona majitel komunikace na náklady vlastníka. Nemá-li automobil registrační značku, je výzva k odstranění vozidla umístěna na úřední desce úřadu. Po dvou měsících je vůz odstraněn z komunikace. Poté se úřad snaží zjistit majitele z identifikačního čísla vozu VIN, a po uplynutí dvouměsíční lhůty je autovrak ekologicky likvidován.

Václav Prokš mol


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist