https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-zacala-projektovat-pavilon-pro-slony-v-zoo-budou-na-14-ha
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň začala projektovat pavilon pro slony v zoo, budou na 14 ha

16.2.2018 02:00 | PLZEŇ (ČTK)
V zoo budou jen sloni indičtí (na obrázku), kteří jsou menší, klidnější, dají se lépe ochočit. Dorůstají výšky dvou až čtyř metrů a váží tři až pět tun. Africké slony plzeňská zoo nechce. Protože jsou nebezpeční pro lidi, jsou divocí a ohromní.
V zoo budou jen sloni indičtí (na obrázku), kteří jsou menší, klidnější, dají se lépe ochočit. Dorůstají výšky dvou až čtyř metrů a váží tři až pět tun. Africké slony plzeňská zoo nechce. Protože jsou nebezpeční pro lidi, jsou divocí a ohromní.
Foto | chem7 / Flickr.com
Odbor investic plzeňského magistrátu začal připravovat projekt pavilonu pro slony indické. Vyroste na 14 hektarech luk proti současnému areálu zoo. Expozice Sloni na Mži za zhruba 300 milionů Kč se připravuje deset let. Projekt, který zpracovává pražská projekční firma, by měl být včetně stavebního povolení hotový za 1,5 roku. Pak se bude žádat o dotaci, řekl ředitel zoo Jiří Trávníček. Dotace je podmínkou pro to, aby se město se zoo do stavby pustilo.
 

"Teď budeme mít práci s projektem a v mezičase budeme číhat na nějaký dotační titul," uvedl ředitel. Zoo bude na projektu spolupracovat, dodá projektantovi know-how a detaily.

Všechny pozemky pro sloninec už jsou vykoupené nebo vyměněné a byly svěřené do užívání zoo, příspěvkové organizaci města. Stavba má územní rozhodnutí. "Zpoždění nemá. Není žádný termín. Musí se vše perfektně připravit, aby to bylo dobře, a to chce svůj čas," uvedl Trávníček.

Samotná stavba, kterou ovlivní hlavně výběrové řízení, by trvala 1,5 až dva roky. Podle náměstka primátora Petra Náhlíka (KDU-ČSL) vzniknou samotné expozice na 12 hektarech. Sloni by měli mít 3,5 hektaru. Dále tam mají být orangutani, tapíři, ptáci a mnoho zvířat z orientální oblasti.

Slony sežene zoo bez problémů v rámci záchranného programu. "Zadarmo, odněkud, nám je přidělí evropský koordinátor chovu slonů," uvedl. Po Evropě se množí od Prahy přes Berlín a Ostravu. "Všude jsou slůňata. Ale sloninců je málo," uvedl Trávníček. Vybudovat areál není jednoduché. Musí se upravit terén, přivést inženýrské sítě, odvodnit a oplotit. V ČR jsou slonince v Praze s desetihlavým stádem, v Ústí nad Labem, Ostravě, Zlíně a Liberci.

V zoo budou jen sloni indičtí, kteří jsou menší, klidnější, dají se lépe ochočit. Dorůstají výšky dvou až čtyř metrů a váží tři až pět tun. "Indický slon - to je pracovní, skoro domácí zvíře," uvedl. Podle Trávníčka bude v Plzni jeden samec - sloní býk a dvě až tři samice. "Jsme v Plzni, nejsme v Praze. Prostor i finanční náročnost je směrovaná na Plzeň. Nejsme tak bohatá zoo," uvedl. Africké slony plzeňská zoo nechce. Protože jsou nebezpeční pro lidi, jsou divocí a ohromní, dodal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist