https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzenska-zoo-odchovala-selmicky-ovijece-filipinske
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňská zoo odchovala šelmičky ovíječe filipínské

26.10.2016 13:22 | PLZEŇ (ČTK)
V plzeňské zoologické zahradě se v létě narodila dvě mláďata malé šelmičky ovíječe filipínského. Zoo je chová od roku 2009, kdy přivezla z Filipín v přírodě odchycený původní pár. Od té doby se v Plzni narodila mláďata vzácné cibetkovité šelmičky celkem sedmkrát. Dnes tříměsíční mláďata, samec a samička, dostala své první očkování, řekla ČTK chovatelka Lenka Václavová.
 

Ovíječ filipínský je jedním z 30 poddruhů ovíječe skvrnitého, jinak nazývaného musang, ovíječ indický nebo malajský. Ovíječi se začali v Plzni množit hned od roku 2010 a zahrada má nyní dva chovné páry. Filipínský poddruh ovíječů chová asi sedm zahrad v Evropě, z toho čtyři v ČR, řekl mluvčí zoo Martin Vobruba. Zvířata s noční aktivitou mohou návštěvníci vidět vedle červených pand a v pavilonu nosorožců. Plzeňská zoo se snaží mláďata rozšířit i do dalších zahrad, neboť filipínská příroda a tamní rostliny a živočichové patří v současnosti k nejvíce ohroženým na světě.

Aktivní stromové šelmičky se živí masem i ovocem. "Je to drobné zvířátko, které je známé i tím, že může být původcem slavné cibetkové kávy," řekl Vobruba. Cibetková káva kopi luwak patří k nejdražším na světě. Sběrači především v Indonésii sbírají kávová zrnka v trusu ovíječů. Ti totiž sežerou celé plody kávovníku, stráví ale jen dužinu a zrnka vyloučí. Díky enzymu v trávicím traktu zvířete pak kávová zrnka dostávají jemnější a méně hořkou chuť.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist