https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzensko-uz-muze-cerpat-miliardy-korun-z-evropskeho-programu-iti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňsko už může čerpat miliardy korun z evropského programu ITI

19.12.2016 13:15 | PLZEŇ (ČTK)
Aglomerace s 300.000 lidmi tak může do roku 2020 žádat o evropské dotace ve výši přes čtyři miliardy korun. Strategie ITI je zaměřená na zvýšení kvality života i na lákání nových obyvatel. Peníze mohou čerpat obce, podnikatelé, neziskové organizace, školy i univerzita.
Aglomerace s 300.000 lidmi tak může do roku 2020 žádat o evropské dotace ve výši přes čtyři miliardy korun. Strategie ITI je zaměřená na zvýšení kvality života i na lákání nových obyvatel. Peníze mohou čerpat obce, podnikatelé, neziskové organizace, školy i univerzita.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo pro místní rozvoj schválilo plzeňské metropolitní oblasti strategii integrovaných teritoriálních investic (ITI). Plzeň a 116 přidružených obcí, tedy aglomerace s 300.000 lidmi, tak může do roku 2020 žádat o evropské dotace ve výši přes čtyři miliardy korun. Strategie ITI je zaměřená na zvýšení kvality života i na lákání nových obyvatel. Peníze mohou čerpat obce, podnikatelé, neziskové organizace, školy i univerzita, řekl na pátečním jednání zastupitelstva primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).
 
Ministerstvo pro místní rozvoj schválilo plzeňské metropolitní oblasti strategii integrovaných teritoriálních investic (ITI). Plzeň a 116 přidružených obcí, tedy aglomerace s 300.000 lidmi, tak může do roku 2020 žádat o evropské dotace ve výši přes čtyři miliardy korun. Strategie ITI je zaměřená na zvýšení kvality života i na lákání nových obyvatel. Peníze mohou čerpat obce, podnikatelé, neziskové organizace, školy i univerzita, řekl na dnešním jednání zastupitelstva primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

Plzeň jako nositel strategie už může vyhlašovat první výzvy pro předkládání projektových záměrů na nové cyklostezky a přestupní terminály. "Počátkem roku 2017 budou vyhlášeny výzvy pro základní a střední školy, na podporu sociálního podnikání a sociálního bydlení, na podporu zaměstnanosti a sociálního začleňování," řekl ředitel útvaru koordinace evropských projektů města Erich Beneš. Z větších měst jsou v aglomeraci ještě Plasy, Rokycany, Blovice, Přeštice a Nýřany.

Podle primátora jde o dotace na takzvané integrované projekty. "Musí být realizovány na vymezeném území a mají výhodu v podobě rezervované dotace u jednotlivých operačních programů," řekl. V programu IROP je pro ITI vyhrazeno 2,185 miliardy Kč, v operačním programu Doprava 630 milionů Kč, v programu Výzkum, vývoj a vzdělávání 503 milionů Kč, v programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 370 milionů, v Životním prostředí 140 milionů korun a v operačním programu Zaměstnanost 140 milionů korun.

Mezi projekty, které se připravují, jsou například prodloužení tramvajové tratě na Borská pole, dokončení západního obchvatu, technologický park Dronet v Plzni, přestupní terminály u hlavního nádraží v Plzni, v Nýřanech, Přešticích a Blovicích. Pro zpracovatele projektů bude útvar koordinace evropských projektů pořádat v lednu a únoru informační semináře, dodal Beneš.

Do roku 2018 by měla aglomerace podle současných podmínek vyčerpat 27,3 procenta částky. Vinou téměř dvouletého zpoždění programu ITI to ale bude podle primátora problém. Sankce za to nebudou. "Ale hrozí, že Česká republika nebude schopná čerpat požadovanou kvótu, a tím pádem může EU usoudit, že peníze do konce programového období nedočerpáme a budou nám je krátit," řekl Zrzavecký. Plzeň zpracovávala první dokument k novému programovému období už v roce 2012.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist