https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzensky-biskup-holub-v-zoo-adoptoval-vzacneho-holuba-krvaveho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňský biskup Holub v zoo adoptoval vzácného holuba krvavého

2.9.2016 15:57 | PLZEŇ (ČTK)
Plzeňský biskup Tomáš Holub se v místní zoologické zahradě stal adoptivním kmotrem vzácného holuba krvavého z Filipín. Připomněl tak, že papež František vyhlásil 1. září dnem modliteb za péči o stvoření. Zoo chová kolem 30 druhů holubů a hrdliček, včetně kriticky ohrožených jedinců, řekl ČTK ředitel zoo Jiří Trávníček.
 

"Samozřejmě, že adopce holuba Holubem je něco, co mě těší," řekl biskup, který plzeňskou zoo navštívil poprvé. Spojením svého jména a funkce s adopcí vzácného ptáka chtěl také lépe zprostředkovat a podpořit papežovu myšlenku odpovědnosti za přírodu a životní prostředí a zároveň se přihlásit k domovu, kterým má nyní v Plzni. "Papež říká, že k plejádě toho, co bychom měli dělat, patří i milosrdenství ke svému domovu - to znamená být jeho součástí, kde jsme skromní a kde o to pečujeme," dodal. Trávníčkovi pak slíbil, že občas svého kmotřence přijde do zoo nakrmit. "Každé ráno chodím běhat, ale jinam, musel bych změnit trasu," poznamenal.

Zoo má podle mluvčího Martina Vobruby přes 30 druhů holubů a hrdliček v různých částech areálu. Nejpočetněji je zastoupena oblast jižní a jihovýchodní Asie. "V zákulisí zahrady žijí velice vzácní růžoví holubi známí z knihy Geralda Durrella Zlatí netopýři a růžoví holubi," řekl Vobruba. Růžoví holubi jsou jedni z nejvzácnějších ptáků světa, zachraňovaní díky mezinárodní spolupráci. Zoo chová i velmi ohroženou hrdličku sokorskou, která se údajně ve volné přírodě nevyskytuje už 40 let. Pro návštěvníky jsou atraktivní také největší holubi korunáči, kteří dorůstají velikosti až k 70 centimetrům, nebo naopak maličcí, asi dvaceticentimetroví, holoubci diamantoví.

Holub krvavý, nápadný rudou, jakoby krvavou, skvrnou na sněhobílé náprsence, pochází z Filipín. To je jedno z míst, kde je příroda vůbec nejvíce ohrožována lidmi, řekl Trávníček. Plzeňská zoo se tomuto tématu věnuje a v expozici Talarak chová řadu vzácných filipínských živočichů.


reklama

 
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist